Ympäristöterveydenhuollon blogi: Siman valmistaminen kotona myyntiä varten

Vappu alkaa lähestyä ja kotona itsetehtyä simaa tai leivonnaisia valmistetaan myös myytäväksi esimerkiksi torilla tai sosiaalisen median kautta. Tässä muutamia Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuollon vinkkejä tulevaan vappusesonkiin.

Simapullon valinta

Ethän käytä myytävän siman pakkaamiseen kierrätyspulloja esimerkiksi tyhjentyneitä limppari- tai mehupulloja. Pääsääntöisesti elintarvikepakkauksia ei voi käyttää uudelleen elintarvikkeiden säilyttämiseen, koska pakkaukset on lähtökohtaisesti tehty vain kertakäyttöiseksi. Pakkauksia ei ole automaattisesti testattu toistuvaan käyttöön ja niiden turvallisuudesta toistuvassa käytössä ei ole siten varmuutta. Pakkauksen valmistaja määrittelee pakkaukselle käyttötarkoituksen ja testaa sen yleensä vain siihen käyttöön, mihin se on alun perin valmistettu. Käytännössä ei ole siis tietoa, miten ne kestävät kemiallisesti pesuja ja pesuaineita ja sitä, että ne toistuvasti saatetaan kosketukseen uusien ja mahdollisesti erityyppisten elintarvikkeiden kanssa ja erilaisissa olosuhteissa. Tällöin on mahdollista, että pakkauksesta siirtyy kemiallisia aineita siinä säilytettävään elintarvikkeeseen, ja tällöin elintarvike ei enää ole turvallinen.

Käytäthän siis myytävän siman pullottamiseen uusia pulloja ja varmistathan, että hankkimasi pullot soveltuvat elintarvikekontaktiin. Elintarvikekäyttöön tarkoitetuissa astioissa tulee olla niiden käyttötarkoitusta osoittavat pakkausmerkinnät, esim. tuotteen nimestä käy ilmi sen käyttötarkoitus, siinä on malja-haarukkatunnus tai muu vastaavaa tarkoittava merkintä tai teksti, joka osoittaa, että astiat ovat elintarvikekäyttöön tarkoitettuja.

Mikäli tilaat pulloja verkkokaupasta, on myös niiden osalta soveltuvuus elintarvikekontaktiin varmistettava. On syytä myös huomioida, että mikäli hankit pakkausmateriaaleja tai -tarvikkeita EU:n ulkopuolelta tai sisämarkkinoilta tarkoituksenasi myydä sitä eteenpäin, sinut voidaan katsoa tuotteen maahantuojaksi. Tämä tarkoittaa, että myymäsi tuotteen turvallisuudesta vastaat sinä itse.

Pakkausmerkinnät

Kotona valmistettuihin pakattuihin elintarvikkeisiin, joita myydään tilapäisesti esimerkiksi myyjäisissä tai vastaavissa tilaisuuksissa eikä myynti ole ammattimaista, ei edellytetä elintarviketietoasetuksen mukaisia pakkausmerkintöjä. On kuitenkin tärkeää, että kuluttaja saa tuotteista riittävät tiedot. Tämän vuoksi Ruokavirasto ohjeistaa ilmoittamaan myytävistä tuotteista seuraavat tiedot pakkauksessa:

  • elintarvikkeen nimi
  • allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet
  • sisällön määrä
  • valmistuspäivä.

Pakattuja elintarvikkeita ovat esimerkiksi pullotettu sima sekä leivonnaiset (esim. munkit), jotka on suljettu pussiin tai muuhun kääreeseen siten, että sisältöä ei saa ulos avaamatta tai rikkomatta pakkausta.

Muistathan, että elintarvikelain yleiset vaatimukset elintarvikkeiden turvallisuudesta koskevat myös valvontaan kuulumattomien yksityishenkilöiden satunnaista valmistamista ja myyntiä.

Anne Toivanen

ympäristöterveystarkastaja

ym­pä­ris­tö­ter­vey­den­huol­to