Kaupunginjohtajan blogi: KuPS on Suomen paras jalkapallojoukkue ja kotikaupungin ylpeys – kaupungilla on edelleen tahtotila löytää ratkaisu

Kuopion kaupungissa on tehty viime kuukaudet tiiviisti työtä stadionhankkeen parissa. Tavoite on ollut löytää KuPSin kanssa yhteinen näkemys hankkeen toteuttamisvaihtoehdoista niin, että siihen voidaan asianmukaisessa päätöksentekojärjestyksessä sitoutua molemminpuolisesti ja lopullisesti. Yhteisessä hankkeessa ei voi edetä muuten.  

Kun laajuus hahmottui, jäätiin kiinni kuluihin. Julkisuudessa on jo ollut tieto, että KuPS on nyt toimittanut laskelmansa ja ehdotuksensa kaupungille. Laskelmien reunaehtoja on myös avattu julkisuudessa. Kaupunki julkisti tällä viikolla oman kantansa ehdotukseen, jotta mekin olemme avoimia kaupunkilaisille asiassa, joka kiinnostaa ja puhututtaa. Stadionhanke on juridisesti yhä keskeneräinen asia, eikä sen käsittely ole päättynyt. 

Jumissa olevassa tilanteessa kysymys ei ole stadionista, peliolosuhteiden parantamisesta tai katsomoista. Niiden osalta asia kaupungin puolesta olisi jo voinut edetä virkavalmistelusta päätöksentekoon. 

Kysymys on liiketoimintatiloista. Tällä tarkoitan yrityksen yksinomaiseen käyttöön ja liiketoiminnan harjoittamiseen liittyviä oheistiloja, kuten ravintola- ja VIP-tiloja. Nämä tilat kaupunki olisi ollut myös valmis rakennuttamaan osana stadionhanketta, mutta sillä ehdolla, että yritys kattaa toivomansa ja käyttämänsä liiketoimintatilan kulut vuokrina itse. Tämä malli on käytössä Kuntolaaksossa KalPan kanssa.

Kaupunki julkisena toimijana ei voi lähteä subventoimaan minkään yrityksen liiketoiminnan harjoittamiseen liittyviä tilavuokria. KuPSin tekemä ehdotus olisi tarkoittanut sitä, että kaupunki olisi maksanut niitä arviolta 300 000 euroa joka vuosi. Se olisi oikeudellisesti kestämätöntä julkisten varojen käyttöä ja toimintaa. 

Kaupungin suhtautuminen hankkeeseen on ollut myötämielinen, mutta kaupunki katsoo, että KuPSin tulee kantaa siitä taloudellista vastuuta samojen periaatteiden mukaisesti kuin mitä Kalpa on kantanut Kuntolaakson hankkeesta. Päätöksenteossa huomioon tulee luonnollisesti ottaa myös talouden realiteetit. 

KuPS on Suomen paras jalkapallojoukkue ja kotikaupungin ylpeys. Nostan hattua Ari Lahden työlle ja panostuksille sen eteen. Olen toivonut ja toivon yhä, että Kuopiossa on ajanmukainen stadion, jossa voi pelata ja katsoa maailman suosituinta urheilulajia sekä juhlia KuPSin menestystä siinä. 

Mitä jatkossa tapahtuukaan, jää nähtäväksi. Lupaan, että viestimme siitäkin avoimesti ja valmistelu etenee kaupungin päässä asianmukaisesti. Pallo on nyt KuPSilla.

Soile Lahti, kaupunginjohtaja

Soile Lahti

Kaupunginjohtaja