Luontoretket tarjoavat mahdollisuuden tutustua lähiluontoon

Vanuvuoren näköalatornilta avautuvat maisemat. Kuva: Wille Markkanen

Kuopion kaupunki järjestää opastettuja luontoretkiä ja talkoita eri puolilla kaupunkia kesäkauden aikana. Joka vuosi järjestettävät luontoretket ja talkoot ovat kaikille avoimia. Luontoretkien tämän vuoden teemana on tärkeä lähiluonto. Retkikausi alkaa tiistaina 21. toukokuuta järjestettävällä linturetkellä Väinölänniemen, Rönön ja Varvisaaren alueelle. Retkellä tutustutaan kansallisen kaupunkipuiston monipuoliseen metsä- ja vesilinnustoon.

Retket tarjoavat kaikille kuopiolaisille mahdollisuuden tutustua omaan lähimetsään ja sen eläimiin, liito-oravaan, lintuihin ja lepakoihin. Retkillä opetellaan myös tunnistamaan villiyrttejä, luonnonkasveja, jäkäliä ja sieniä. Luonnonhoitotalkoissa kitketään haitallisia vieraslajeja, kuten jättipalsamia ja komealupiinia. Tänä kesänä on myös mahdollista kokeilla villalankojen värjäystä komealupiinilla ja tutustua metsämysteeri-pakopeliin.

Luontoretket ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ja ne opastetaan suomeksi ja osa retkistä myös englanniksi. Retkille ei vaadita ennakkoilmoittautumista, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Ennakkoilmoittautuminen tulee tehdä villiyrttien keruuretkelle, villalankojen lupiinivärjäys -työpajaan sekä laiva- ja bussiretkille rajallisen paikkamäärän vuoksi. Laiva- ja bussiretkistä peritään muista retkistä poiketen aikuisilta 10 euron osallistumismaksu käteisenä.

Luontoretkiä järjestävät Kuopion kaupungin alueelliset ympäristönsuojelupalvelut, hyvinvoinnin edistämisen palvelut ja Kuopion luonnontieteellinen museo yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Tervetuloa mukaan!

Tutustu kesäkauden 2024 luontoretkiin

Retkiohjelma on tutustuttavissa kokonaisuudessaan myös verkkosivuillamme.

Luontoretkiesitteitä on saatavilla painettuna versiona kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta valtuustotalolta, luonnontieteellisestä museosta, kirjastoista sekä retkiltä viikolta 20 alkaen.

Retkien mahdollisista muutoksista ja peruuntumisista ilmoitetaan verkkosivuillamme ja Kuopion ympäristönsuojelupalveluiden Facebook-sivulla.