Tulevana viikonloppuna vietetään sekä luonnonkukkien päivää että pölyttäjäviikonloppua

Neitoperhonen ohdakkeella
Neitoperhonen (Aglais io) ohdakkeella. Kuva: Jukka Kettunen

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen luonnonkukkien päivää. Päivän tavoitteena on lisätä kasvituntemusta ja -harrastuneisuutta sekä tarjota ihmisille yhteisiä luontokokemuksia. Päivän aikana voi osallistua opastetuille retkille ympäri Suomea, myös Kuopiossa. Kuopion kaupungin alueelliset ympäristönsuojelupalvelut järjestää yhteistyössä Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen kanssa luonnonkukkien päivän retken sunnuntaina 16.6. kello 12–15 Huuhanmäen tähtitornin juurelta alkaen. Luonnonkukkien päivän teemalaji on tänä vuonna raita (Salix caprea). Tämä pieni puu, tai pensas, kukkii aikaisin keväällä ja on sen vuoksi tärkeä ravinnonlähde pölyttäjille, kuten kimalaisille ja perhosille.

Osallistu hyönteisten tarkkailuun pölyttäjäviikonloppuna

Ensimmäistä kertaa luonnonkukkien päivän lisäksi tulevana viikonloppuna vietetään pölyttäjäviikonloppua. Pölyttäjät, kuten mehiläiset, kimalaiset, perhoset ja kukkakärpäset, syövät kasvien siitepölyä tai mettä ja pölyttävät samalla kasveja. Tämän vuoksi pölyttäjillä on keskeinen rooli sekä luonnossa että ihmisille tarkoitetun ruoan tuotannossa. Pölyttäjiä kuitenkin uhkaa tällä hetkellä moni asia, kuten elinympäristöjen väheneminen ja torjunta-aineiden lisääntyvä käyttö.

Pölyttäjäviikonloppuna kaikkia luonnosta kiinnostuneita kannustetaan tarkkailemaan pölyttäjiä omilla pihoillaan, yleisissä puistoissa tai niityillä. Havaintoja tehdään puolen tunnin ajan joko lauantaina 15.6. tai sunnuntaina 16.6. Havainnot voi tallentaa iNaturalist -puhelinsovelluksen kautta. Yleisimpien lajien tunnistukseen löytyy apua Suomen ympäristökeskuksen oppaasta tai Suomen luonnonsuojeluliiton artikkelista.

Tiesitkö, että voit tehdä omasta puutarhastasi tai parvekkeestasi pölyttäjäystävällisemmän muutamalla helpolla toimenpiteellä? Katso vinkit nettisivuiltamme tai WWF Suomen ala villiksi -sivustolta.

Lisätietoja pölyttäjäviikonlopusta löydät Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.

Voit lukea lisää pölyttäjien monimuotoisuudesta verkkosivuiltamme.