Rakennusalalta rakennekynsiin

Ellen Vuorio esittelee rakennekynsiään.
Ellen Vuorio esittelee rakennekynsiään. Kuva: Paula Myöhänen

Ellen Vuorio on asunut ympäri Suomea, viimeiset 2,5 vuotta Kuopiossa. Hän on vuonna 2018 valmistunut sisustusrakentajan ammattiin. Työkokemusta hänellä on paljon erilaisista työtehtävistä, mutta pääsääntöisesti rakennusalalta ja kohteet ovat vaihdelleet noin viiden vuoden aikana omakotitaloista isompiin projekteihin. 

Tammikuussa 2021 selkä oli vaivannut Elleniä jo pidemmän aikaan ja lääkäri varoitteli, ettei tässä työssä voisi enää jatkaa. ”Itse olin asenteella kattokaahan vaan, kyllä minä täällä jatkan. Ja jatkoinkin pari vuotta, kunnes kesällä 2023 tulikin lääkärin lausunto, että nyt ihan oikeesti ei enää jatketa.” Ellen muistelee.

Tieto alanvaihdosta herätti monenlaisia tunteita ja pitkään Ellen kielsi koko asian. ”Olin surullinen, vaikka en alun perin halunnutkaan rakennusalalle. Ei se opiskellessa tuntunut lainkaan omalta, mutta työn tekeminen tuntui. Ja kun rakastuin siihen työhön, niin oli haikeaa päästää siitä irti. Se oli sellainen ensirakkaus työhön.”

Alanvaihto ja uuden suunnan löytäminen

Alanvaihtoon hän sai paljon tukea eri suunnilta: Kuopion työllisyyspalvelulta, perheeltä ja kavereilta. Kaikki mielellään auttoivat, mutta Navigaattorista Ellen kokee saaneensa eniten apua. Uudelle alalle vaihtoehtoja oli todella paljon, osa tuntui hänestä järjettömiltä ja toiset ihan fiksuiltakin. Ellen ymmärsi, ettei kukaan voi toisen puolesta päättää mille alalle lähtee, mutta kun päätös oli tehty, niin Navigaattorista sai niin työllisyyspalvelun omavalmentajalta kuin Y-pajan yrittäjyyssparraajalta vinkkejä erilaisiin koulutuksiin ja siihen, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon.

“Yli puolet mun tiedosta tähän suuntaan on kyllä heittämällä tullut Navigaattorista.”

Ellen Vuorio

Kun oma ala löytyi, Ellen lähti opiskelemaan rakennekynsiteknikoksi. Koulutukseen kuului yhteensä noin 8 lähipäivää Helsingissä. Ensin käytiin tekemässä uudet rakennekynnet ja noin kuukauden päästä niille tehtiin huolto. Koulutus on nyt näyttöä vaille valmis.

Ellen pohtii, että vaikka uusi ala on hyvin erilainen kuin aiempi, niin molemmissa on paljon samanlaisia piirteitä: “Vähän kuin lähtisit rakentamaan kylpyhuonetta, mutta alue on vain paljon pienempi. Vahinkoa voit saada aikaseksi molemmissa, jos et tiedä mitä teet. Samankaltaisia työvaiheita täytyy molemmissa tehdä – pohjatyö pitää aina tehdä huolella, jotta on helppo lähteä rakentamaan uutta.”

Polku yrittäjäksi

Kynsiteknikkona töitä on tarjolla lähinnä yrittäjänä, joten sitä kautta alkoi polku yrittäjäksi. Työllisyyspalvelun kautta Ellen osallistui useampaan yrittäjyyteen liittyvään työvoimakoulutukseen. Työvoimakoulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alaisille yli 20-vuotiaille. Tavoitteena on suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai näiden osia. Työvoimakoulutuksena järjestetään myös erilaisia yrittäjäkoulutuksia, jotka on suunnattu yrityksen perustamista tai ostamista suunnitteleville tai yrittäjänä jo jonkin aikaa toimineille.

Ellenin koulutusten ja valmennusten järjestys oli looginen ja koulutuspolku eteni selkeästi: ensin Startti yrittäjäksi -verkkokoulutus, sen jälkeen Verkkomarkkinoinnilla lisää asiakkaita -koulutus ja myöhemmin vielä Digimarkkinoinnin perusteet sekä siihen jatkokurssi. Lisäksi Ellen osallistui Nuorten Y-pajan kolmen kuukauden pilottivalmennukseen.

Ellenin mielestä koulutukset ja valmennukset ovat kokonaisuudessaan olleet hyviä, erityisesti Y-pajan pilottivalmennus, sillä valmennus oli erittäin yksilöllistä ja henkilökohtaisesti räätälöitynä koulutuksena se vei ehdottomasti voiton. ”Valmentajista huokui, että he todella haluavat auttaa ja itse halusin tulla autetuksi, joten kohtaamiset olivat todella erityisiä. Aina sai kysyä ja laitoin myös jälkeenpäin sähköpostia, jos jokin asia jäi vielä mietityttämään ja vastaukset tuli todella nopeasti, saman päivän aikana.”

“Valmentajat oli ihan mun suosikki, odotti ihan kuin jotain karkkipäivää, kun pääsi Teamsiin.”

Ellen Vuorio

Pilottivalmennus toteutetaan etänä Teamsin kautta. Mukaan pystyy lähtemään joustavasti, milloin vain. Aikoja saa hyvin ja ajankohtien sopiminen on joustavaa. Aiheetkin mietitään ennakkoon sellaisiksi, että ne hyödyttävät osallistujaa. Valmennus on tarkoitettu alle 30-vuotiaille työttömyysuhan alaisille ja työttömille nuorille, jotka ovat motivoituneita lisäämään osaamistaan ja valmiuksiaan yrittäjyyteen tai itsensä työllistämiseen. Pilottivalmennuksen palveluntuottajana on Suomen Yrittäjäopisto.

Navigaattorissa Y-pajan yrittäjyyssparrausta on tarjolla kaiken ikäisille yrittäjyydestä kiinnostuneille ja yrittäjyyttä pohtiville. Valmista yritysideaa ei tarvitse olla – riittää aito into ja uteliaisuus. Sparraajina työskentelevät Hely Korventausta yli 30-vuotiaiden ja Paula Myöhänen alle 30-vuotiaiden kanssa. Y-pajan sparraus tapahtuu pääsääntöisesti ajanvarauksella, mutta neuvontaa ja ohjausta on saatavilla myös ilman ajanvarausta Yrittäjyyden olohuoneella parittomien viikkojen torstaisin klo 13–15.

Y-paja on oikea paikka kaikille, jotka

  • haluavat lisätietoa ja valmiuksia oman liikeidean tai urasuunnitelmien eteenpäin viemiseen.
  • etsivät mahdollisuuksia ideoida, oppia, kokea tai kokeilla yrittäjyyden eri keinoja.
  • miettivät, onko yrittäjyys itselle sopiva vaihtoehto.

Yrittäjyyssparraajat auttavat asiakkaita löytämään yrittäjyyden kannalta sopivia ratkaisuja ja palveluja. Y-paja auttaa kaikissa yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä ja on matalan kynnyksen yrittäjyysvalmennusta.

Suunnitelma tulevaan

Ellenin tavoitteena on ryhtyä toiminimiyrittäjäksi. Alun perin oli tarkoitus aloittaa jo tämän vuoden maaliskuussa. Aikatauluista hän ei kuitenkaan ole ottanut stressiä, vaan asiat menevät niiden omalla painollaan. Hänen toiveissaan on saada kesäkuussa yritys pystyyn, aluksi rakennekynsien tekoa ja huoltoa, myöhemmin ehkä jotain muutakin.

Palkallisesta rakennusalan työntekijästä kauneudenhoitoalan yrittäjäksi on iso muutos. Koko tulevaisuus ja oman suunnan löytäminen on tuntunut välillä hankalalta ja pelottavalta. Intohimo omaan tekemiseen on kuitenkin kannustanut kohti yrittäjyyttä. ”Koko suunta mihin olen menossa, on rakentunut Navigaattorin kautta. Kun on saanut riittävästi tietoa koulutuksista, on saanut paljon varmuutta tekemiseen.” Ellen toteaa. “Kuten leipomisessa: jos ei osaa, niin katsotaan ohjeita ja tehdään sen mukaan. Yhtä lailla tässäkin on saanut ohjeita, että mitä tehdä seuraavaksi oman koulutuspolun ja yrittäjyyden suuntaan. Hyvät ohjeet ja tuki ovat tuoneet turvan tunnetta, vaikka välillä pelottaakin.”

Y-pajasta Ellen on saanut paljon vinkkejä ja ajatuksia, mitä ei ehkä olisi tullut omaan mieleenkään. Sillä on iso merkitys, että pääsee keskustelemaan asioista. Ellen kertoo, että jokaisen käynnin jälkeen on ollut todella energinen olo ja hän on saanut motivaatiota opiskella lisää ja hakea uutta tietoa. Hän on käynyt keskustelemassa myös uusyrityskeskuksessa ja starttirahahakemus on tekeillä.

Millaisen vinkin tai neuvon annat muille yrittäjyyttä pohtiville?

”Hae tietoa ja opiskele mahdollisimman paljon. On paljon mahdollisuuksia saada tietoa ja päästä opiskelemaan ilmaiseksi. Jos olisin kaikki nämä koulutukset käynyt maksullisena, niin olisin varmaan vararikossa. Uskalla pyytää apua, kun sitä tarvitset ja ota se apu vastaan. Navigaattorista saa monenlaista apua askarruttaviin asioihin. Ole avoin asioille. Muista, että aina ei ole päivä, että jaksaa panostaa. Niin odota silloin huomiseen. Jotkin asiat tarvitsevat sen oikean hetken.” Ellen pohtii.

Ellen Vuorio esittelee rakennekynsiään.
Kuva: Paula Myöhänen

Haastattelun jälkeen Ellen Vuorio on perustanut yrityksen nimeltä Ellenrev, alla linkit hänen portfolioon ja tekstissä kerrottuihin palveluihin.

Lue lisää

Y-paja: Yrittäjyys ja itsensä työllistäminen (kuopio.fi)

Työvoimakoulutukset yrittäjyyteen (koulutukset.te-palvelut.fi)

Nuorten Y-pajan pilottivalmennus (syo.fi)

Ellenrev (ellenrev.fi)

Portfolio Ellenrev (facebook.com)

PortfolioEllenrev (instagram.com)