Blogi: Eloa ja iloa yhdessä kohtaamisesta Lähiöissä! -tapahtumissa

Lähiössä! -tapahtumat ovat hyvän mielen ulkoilmatapahtumia, jotka kokoavat yhteen toimijoiden joukon ilahduttamaan asukkaita. Lähiössä! -tapahtumissa kohdataan toisiamme, pidetään hauskaa ja vaihdetaan kuulumisia. Vuoden 2024 loppukevään ja alkukesän aikana Lähiössä! -tapahtumia järjestettiin Puijonlaaksossa, Männistössä, Neulamäessä ja Saarijärvellä.

Lähiössä -tapahtumat ovat Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palveluiden koordinoimia, jotka suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä yhteistyötahojen kanssa. Tapahtumia on järjestetty jo viiden vuoden ajan, ja ne ovat muokkautuneet suosionsa vuoksi isoiksi alkukesän tapahtumiksi. Tarkoituksena nauttia yhteisöllisyydestä ja sen tuottamasta riemusta ja naurusta.

Yhteenkuuluvuus ja osallisuus kuuluu kaikille

Jokaiselle on tärkeää tulla kuulluksi ja nähdyksi. Yhteenkuuluvuuden tunne luo turvaa ja lämpöä elämään. Niinpä Lähiöissä! -tapahtumia toteutetaan eri lähiöissä ja tapahtumat suunnitellaan toiminnoiltaan kaikille avoimiksi ja pääsääntöisesti ilmaisiksi. Yhteisössä on voimaannuttava tunne ja se tuo sosiaalisuutta elämään.

Yksilölle osallisuus muotoutuu kokemuksen kautta, kun ihminen tuntee kuuluvansa itselle merkitykselliseen ryhmään tai yhteisöön. Mitä osallisuus tarkoittaa sinulle? Tätä voi pohtia vieraillessa kesän aikana tapahtumissa tai vaikka Kuopio250 -juhlavuonna Lähiössä! -tapahtumissa.

Aito ja lämmin kohtaaminen

Voimme herätellä kysymällä mitä aito kohtaaminen onkaan sinulle tai minulle? Onnistunut kohtaaminen muodostuu, kun oppii tuntemaan ja kuuntelemaan itseään. Tämä helpottaa ymmärtää erilaisuutta, jota kohtaamme.

Oli suuri ilo huomata, miten aidosti Lähiössä! -tapahtumissa toimijat ja asukkaat kohtasivat toisiaan. Etenkin Sammakkolammella kantaväestö ja maahanmuuttajat viihtyivät yhdessä kuunnellen musiikkia, keskustellen ja nauttien tunnelmasta. Sukupolvet kohtasivat ennakkoluulottomasti ja luontevasti. Iloa, puheensorinaa ja yhteisöllisyyttä huokui jokaisessa tapahtumassa.

Oppimisen iloa

Ikäihmisten aha-elämys oli, kun nuoret opettivat käyttämään QR-koodia tapahtuman palautekyselyn osalta. Lähiössä! -tapahtumat ovat myös oppimisen paikkoja, joissa jokainen voi oppia erilaisia taitoja ja tietoja kohdatessaan ja keskustellessaan muita asukkaita. Myös toimijoiden läsnäolo ja toimintapisteet tuovat lisätietoa ja mahdollistavat oppimista eri tavoin.

Eloa ja iloa kaikille aisteille

Lähiössä! -tapahtumassa saimme seurata live-kuvittaja Mari Halosen kädenjälkeä paikan päällä. Asukkaat pääsivät kertomaan tunnelmia ja fiiliksiä tapahtumasta, josta Mari taiteili Männistön asukastilaan taideteoksen.

Tapahtumissa eri alueilla riemuittiin leikkivarjon, tanssin ja musiikin äärellä. Kasvomaaleista sai halukkaat väriä naamalle ja hymyä huulille. Kukkakimput toivat iloa silmille ja iloisen tervehdyksen ystävälle. Kahvion herkuista saimme suut makeaksi ja mahat täyteen. Toimijoiden esittelypisteistä roppakaupalla tietoa ja esitteitä kasseihin kannettavaksi ja kotia vietäväksi. Rintanappipajasta saimme kädentaidon iloa ja muiston rintapieleen. Liikuntatuokioista vipinää ja tekemisen iloa. Lähiössä! -tapahtumat tuovat hyvinvointia koko keholle ja mielelle.

Hymyillään kun tavataan

Lähiössä! -tapahtumissa kerättiin palautetta Salmi Platformin kanssa. Kyselyiden avulla selvitetään millaisia sosiaalisia vaikutuksia tapahtumilla on. Kyselyyn vastaajille jäi tapahtumista mieleen yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja kohtaaminen.

“Olipa kiva, kun lähdin tänne enkä jäänyt tänään yksin kotiin”

“Onhan nämä ihania, kun saa tavata erilaisia ihmisiä ja tulla itsekin huomatuksi”

Yli 95 % vastaajista kokee, että tapahtuma edistää yhdenvertaisuutta ja lisää paikallista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kokonaisarvosanaksi tapahtumista muodostui 8,8 (asteikolla 1–10). Halauksia ja iloisia kuulumisen vaihtoa olivat kaikki Lähiössä! -tapahtumat täynnä, vaikka lähialueet eroavatkin toisistaan.

Tule sinäkin rohkeasti ensi vuonna Lähiössä! -tapahtumiin, hymyillään kun tavataan.

Minna Toivola

Yhteisötyöntekijä

Kan­sa­lais­toi­min­nan palvelut