Kuopion kansallinen kaupunkipuisto

Kuopion kansallinen kaupunkipuisto rakentuu kaupunkimme helmistä – ihmisille tärkeistä ja kauniista paikoista, joissa kulttuuri ja luonto kohtaavat.

  • Suomen 9. kansallinen kaupunkipuisto
  • Perustamisvuosi 2017, Suomi100-juhlavuonna
  • Pinta-ala 7300 ha, josta 6800 ha vesialueita
     

Kansallinen kaupunkipuisto on ympäristöministeriön myöntämä arvonimi ja sillä tarkoitetaan kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajana, eheänä kokonaisuutena. Kansallispuistoalueet puolestaan käsittävät alueita, joissa on monimuotoista luontoa.

Kansallisen kaupunkipuiston arvonimi turvaa kaupungin oikeanlaista kehittämistä, arvokohteiden säilymistä, eheyttävää kaupunkisuunnittelua, alueiden virkistyskäyttöä sekä luonto- ja kulttuuriperinnöllisten arvojen säilyttämistä. Kansallinen kaupunkipuisto määrittää kaupungin ne kulttuuriset, historialliset, ekologiset ja esteettiset arvot, jotka halutaan säilyttää tuleville sukupolville.


Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alue

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueeseen kuuluu keskustan vehreitä puistoja, arkkitehtuurin helmiä useilta vuosikymmeniltä, kaupan ja kohtaamisen paikkoja eli toreja, ainutlaatuisia rännikatuja sekä laaja alue Keski- ja Etelä-Kallaveden kauniista saaristoluonnosta. Kansallisen kaupunkipuistomme erityispiirteitä ovat sisämaan vesistö ja sen merkitys kaupunkilaisille sekä ainutlaatuinen rännikatuverkosto.

Kallavesi ja Kuopion kaupungin kehitys kietoutuvat historiallisesti toisiinsa: Kuopiolaiset ovat hyödyntäneet kaupunkia ympäröivää vesistöä ja saaristoa aikakausilleen tyypillisin tavoin esimerkiksi ravinnon lähteenä, kulkureittinä ja vapaa-ajan virkistymispaikkana. Kallaveden voidaankin sanoa muovanneen kaupunkimme kehitystä monin eri tavoin.

Tutustu Kuopion kansallisen kaupunkipuiston esitteeseen (pdf)
 

Kansallinen kaupunkipuisto -hankkeen vaiheita

Ajatus kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta Kuopioon syntyi jo vuonna 1998. Hanke liikahti eteenpäin vuonna 2006, kun esiselvitys (pdf) Kuopion kansallisesta kaupunkipuistosta valmistui. Selvityksessä myös Puijon aluetta kaavailtiin osaksi Kuopion kansallista kaupunkipuistoa, mutta sen sisällyttäminen alueeseen ei ollut mahdollista, sillä moottoritie katkaisee yhteyden kansalliseen kaupunkipuistoon Puijon alueelta.

Hanke eteni hakemusvaiheeseen hiljaiselon jälkeen vuonna 2016. Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ympäristöministeriö täydensi kansallisten kaupunkipuistojen verkostoa ja Kuopion kaupunki sai arvonimen 11.12.2017. Lue lisää ympäristöministeriön päätösmateriaalista (pdf), jossa kuvataan mm. alueen rajaus ja erityisiä arvoja.
 

Hoito- ja käyttösuunnitelma

Kansallisen kaupunkipuiston arvonimen saanut kaupunki laatii puistolle hoito- ja käyttösuunnitelman, jossa määritellään visio kaupunkikuvan kehittämiselle ja hyvän ympäristön toteuttamiseksi. Ympäristöministeriö on kansallisen kaupunkipuiston arvonimen kaupungille myöntäessään velvoittanut sitä laatimaan alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman. Kuopion kaupungin laatima hoito- ja käyttösuunnitelma hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa 24.10.2022 edelleen toimitettavaksi hyväksyntään ympäristöministeriölle. Lue lisää hoito- ja käyttösuunnitelmasta sivulta.


Suomen kansalliset kaupunkipuistot

Suomessa on tällä hetkellä yksitoista kansallista kaupunkipuistoa. Ensimmäinen Suomen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan vuonna 2001. Muita kansallisen kaupunkipuistostatuksen saaneita kaupunkeja ovat Pori, Heinola, Hanko, Porvoo, Turku, Kotka, Forssa, Kokkola ja Savonlinna. Tutustu ja ihastu Suomen kansallisiin kaupunkipuistoihin osoitteessa kansallisetkaupunkipuistot.fi.

Idea kansallisista kaupunkipuistoista saatiin Tukholmasta, jonne perustettiin Nationalstadspark Ekoparken valtiopäivien erityislailla vuonna 1995.


(Päivitetty 26.10.2022)
Kuva: Kuopio-Tahko Markkinointi

Uutiset

Kaiken voi saada – Kansallisten kaupunkipuistojen verkoston videosarja tutustuttaa kaupunkipuistojen arvokkaaseen perintöön

“Kaiken Voi Saada” – Uusi lasten ja nuorten videosarja tuo esille Kansallisten kaupunkipuistojen verkoston urbaanien kaupunkipuistojen monia mahdollisuuksia ja loistavaa saavutettavuutta,...
Lue lisääTietojaKaiken voi saada – Kansallisten kaupunkipuistojen verkoston videosarja tutustuttaa kaupunkipuistojen arvokkaaseen perintöön »

Linnunpönttöjä Kansallisen kaupunkipuiston saaristoon ja puistoihin

Kuopion kaupunki on aloittanut noin 150 linnunpöntön viemisen puistoihin ja Etelä-Kallaveden saaristoon tällä viikolla. Torstaina suunnattiin tukkakoskelon pesälaatikoiden kanssa saaristoon
Lue lisääTietojaLinnunpönttöjä Kansallisen kaupunkipuiston saaristoon ja puistoihin »

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston sääksilive on päättynyt

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston sääksilive Kallavedellä sijaitsevalta pesältä on päättynyt tältä kaudelta. Kameran lähetys päättyi 17. syyskuuta 2022. Livelähetystä katseltiin yhteensä 322 213...
Lue lisääTietojaKuopion kansallisen kaupunkipuiston sääksilive on päättynyt »

Kansallisessa kaupunkipuistossa vietetään 5-vuotisjuhlaa ja avataan käyttöön ulkokuntosali

Kuopion kansallisessa kaupunkipuistossa vietetään 5-vuotisjuhlaa Väinölänniemen uimalan edustalla syyskuun 28. päivä kello 16-18. Ohjelmassa on ulkokuntosalin avajaiset ja välineiden käytön opastus, kansallisen kaupunkipuiston muistokiven paljastus ja juhlapuun istutus.
Lue lisääTietojaKansallisessa kaupunkipuistossa vietetään 5-vuotisjuhlaa ja avataan käyttöön ulkokuntosali »