Rikkomaton raja -kampanja

Rikkomaton raja- kampanjan avulla halutaan reagoida erityisesti nuorten parissa lisääntyneeseen seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kokemiseen julkisilla paikoilla, ja korostaa kaikkien ihmisten oikeutta liikkua ja olla turvallisesti/turvassa kaupungilla, harrastuksissa, tapahtumissa, busseissa yms. tilanteissa.
Kampanjan taustatekijät
Kampanja sai alkunsa tammikuussa 2025 toteutetun Päihdetilannekyselyn 2025 vastauksia luettaessa, kun kysymykseen ”Oletko viimeisen 12 kk aikana pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiasi päihtyneitä henkilöitä, jos kyllä, avaatko tilannetta hieman lisää?” oli kaikkien vastaajien (kyselyn n=880) avoimissa kysymyksissä tullut huomattava määrä kuvauksia seksuaalisesta häirinnästä. Erityisesti alle 18- vuotiaiden nuorten vastaukset, joita saatiin 267 kappaletta, kuvasivat usein hyvinkin fyysisiä häirintätilanteita, jolloin Kuopion kaupungin kansalaistoiminnan palvelujen hyvinvointitiimi ei voinut jättää reagoimatta asiaan.
Taustalla oli myös tieto viime vuosien Kouluterveyskyselyjen tuloksista, jotka nekin kertovat seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun lisääntymisestä. Esimerkkinä vuoden 2023 tuloksissa 23% yläkouluikäisistä, eli 13–15 vuotiaista kuopiolaisnuorista, oli kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa.
Mitä tavoitellaan?
Rikkomaton raja-kampanja #rikkomatonraja, näkyy Kuopiossa kesän ja syksyn 2025 aikana monissa eri medioissa ja julkisilla paikoilla. Kampanjan tarkoituksena on paitsi tiedottaa, vahvistaa ja tukea nuorten oikeutta olla kokematta seksuaalista häirintää ja ahdistelua, myös vastuuttaa tilanteessa läsnä olevia ns. sivustakatselijoita puuttumaan ja reagoimaan häirintätilanteisiin.
Kaikilla aikuisilla on ainakin moraalinen velvoite puuttua, jos he näkevät nuoreen kohdistuvaa seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Tämä kampanja keskittyy julkisen tilan kokemuksiin, mutta on huomioitavaa että nuoret saattavat kokea seksuaalista häirintää myös muualla: kouluissa ja oppilaitoksissa, mahdollisesti lähisuhteissaan, ja hyvin usein sosiaalisen median ja älypuhelimien kautta, joka on yhtä lailla tuomittavaa ja jota ei tule sallia.
Mistä saat apua, jos joudut tai olet joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi?
Jos tilanne on juuri käynnissä, pelkäät turvallisuutesi puolesta ja tarvitset välitöntä apua, voit soittaa poliisille (hätänumero 112).
Oletko nuori? Jos olet joutunut häirinnän kohteeksi, puhu luotettavalle aikuiselle: esimerkiksi vanhemmalle/huoltajalle, tutulle nuorisotyöntekijälle tai kouluterveydenhoitajalle. Tytöt ja nuoret naiset (13-29-vuotias) saavat apua myös Tyttöjen talolta (045 877 6400).
Oletko yli 16-vuotias? Jos olet joutunut seksuaalisen väkivallan, esimerkiksi raiskauksen uhriksi, voit mennä Kuopion seri-tukikeskukseen, jossa saat apua maksutta. Puhelin (24/7) 044 717 6208.
Voit saada apua voit myös saada Kuopion Kriisikeskukselta (017 262 7733) .

Tiina Nykky
Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori
Kansalaistoiminnan palvelut