Kaupunki turvaa Vaajasalo-Sikoniemi-Niittylahti -alueen vesihuollon

Veden pintaa silmän tasolla kuvattuna.
Kuvaaja Vicente Serra

Kuopion kaupunki on tukenut keväästä 2022 lähtien Vaajasalo-Sikoniemi-Niittylahti -alueen vesihuoltotoimintaa ja omalta osaltaan varmistanut alueen vesihuollon toimivuuden yhdessä Karttulan vesiosuuskunnan kanssa. Alueen vesihuoltoa hoidetaan tällä hetkellä Oy Quality Performance Ltd:n konkurssipesän omistamilla laitteistoilla, jotka rakensi aikanaan Suomen aivotutkimus ja kuntoutussäätiö Neuron omien kiinteistöjensä tarpeisiin.  Nykyiset laitokset on tarkoitus korvata lähivuosina uusilla siirtolinjoilla, joiden suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Karttulan vesiosuuskunta.

Kaupunki tunnisti jo varhain riskit, jotka liittyivät Suomen aivotutkimus ja kuntoutussäätiö Neuronin lähialueen asukkaille ja Karttulan vesiosuuskunnalle tuottamiin vesihuoltopalveluihin. Uhkana oli vesihuoltotoimintojen jatkaminen, kun Neuronia myytiin. Kun Neuron sittemmin meni konkurssiin, vaadittiin uudelta toimijalta kompetenssia ja halua vesihuoltolaitosten ylläpitoon.

Kaupunginhallitus teki päätöksen jo 1.2.2021 Puitinlahti-Kortejoki siirtovesi- ja jätevesilinjojen rakentamisen avustamisesta. Siirtolinjoilla korvataan Neuronin ja myöhemmin huutokaupan kautta Oy Quality Performance Ltd:n (QP) omistukseen siirtyneet nykyiset vedentuotanto- ja jätevesienkäsittelylaitokset. Hankkeen toteuttaa Karttulan vesiosuuskunta vuosien 2021–2024 aikana.

Karttulan vesiosuuskunnan Vaajasalon vedenjakelualue ja Vaajasalo-Sikoniemi-Niittylahti jätevesiviemäriverkoston toiminta-alue on täysin riippuvainen QP:n vedentuotanto- ja jätevedenpuhdistamopalveluista, kunnes siirtolinjat ovat valmistuneet. Korvaavia varayhteyksiä ei ole.

Oy Quality Performance Ltd oli ostanut selvitystilaan menneen Neuronin kiinteistön ja siinä sijainneet rakennukset. Neuron oli asetettu selvitystilaan vuonna 2018 ja kiinteistökaupat tehty kesällä 2020. Kauppakirjan liitteenä on ollut mm. Neuronin ja Karttulan vesiosuuskunnan vedentoimittamista koskeva sopimus.

QP on kiistänyt, että sopimus velvoitteineen olisi kaupan mukana siirtynyt yhtiölle. Lisäksi yhtiön mukaan vesilaitostoiminnot ovat raskaasti tappiolliset, eikä yhtiöllä ole velvollisuutta toteuttaa vesihuoltopalveluita yhteiskunnan tarpeita varten. Yhtiön tarkoituksena oli kehittää kiinteistöään matkailua palvelevia tarpeita varten.

Kaupunki linjasi jo alun alkaen, että vesihuoltolaitoksia ei osteta kaupungille, koska niiden käyttöaika on rajallinen ja koska korvaavien siirtolinjojen rakentamisen avustamisesta oli jo päätetty. Voimavarat suunnattiin toiminnasta vastaavan yhtiön vesihuoltotoimintojen tukemiseen. Vesihuoltotoimintojen tappiollisuus oli tiedossa.

Karttulan vesiosuuskunnan noin 90 kiinteistön vesihuolto on pystyttävä turvaamaan myös siirtojohtojen rakentamiseen tarvittavan väliajan eli siihen saakka, kunnes siirtolinjat on otettu käyttöön. Tämän vuoksi kaupunki ja QP neuvottelivat alkuvuoden 2022 aikana vesilaitostoimintaan kohdistuvasta tuesta, jotta Vaajasalon, Sikoniemen ja Niittylahden alueille voidaan turvata toimiva vesihuolto.

Tuella oli tarkoitus kattaa se osa, joka on yhtiölle tappiollista, eikä siihen sisälly voittoa pääomalle. Alusta asti kaupunki vaati, että QP:n on avattava kirjanpitonsa kaupungille todellisen avustusmäärän selville saamiseksi, mutta QP ei tähän suostunut. Sovittiin, että vuoden 2023 alusta lukien QP:n kirjanpito laaditaan siten, että vesihuollon kustannukset saadaan kattavasti selville.

QP:llä oli ongelmia koko toiminnan ajan vesilaitokseen liittyvien viranomaisilmoitusten kanssa. Kaupungin terveydensuojeluviranomainen aloitti kesällä 2022 uhkasakkomenettelyn, koska QP ei kehotuksista huolimatta hoitanut velvoitteitaan viranomaiseen nähden. Ympäristö- ja rakennuslautakunta asetti QP:lle kaksi 20 000 euron uhkasakkoa, jos yhtiö ei hae toimintansa ja riskiarviointinsa hyväksymistä kaupungilta syyskuun loppuun mennessä. QP ei myöskään maksanut vesinäytteiden tutkimuskuluista aiheutuvia maksuja.

Tilanne eteni keväällä 2022 siihen pisteeseen, että QP ilmoitti katkaisevansa puhtaan veden toimittamisen ja jäteveden vastaanottamisen. Karttulan vesiosuuskunta sai turvattua vesihuollon toiminnan käräjäoikeuden tuomiolla. Jos QP olisi lopettanut vesihuoltotoiminnot, korvaavana ratkaisuna olisi ollut veden ja jäteveden kuskaaminen säiliöillä, joka olisi maksanut kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa.

Tuesta saatiin QP:n kanssa neuvoteltua kompromissi kesäkuussa 2022, ja se vahvistettiin kaupunkirakennelautakunnassa. Tukipäätöksellä turvattiin 90 kiinteistön ja noin 200 asukkaan vesihuolto.

Kun tietoon tuli QP:n vaikeudet – käytännössä kaikkien laskujen maksamatta jättäminen – kaupunki katkaisi avustusten maksamisen. Avustusta maksettiin QP:lle toukokuusta lokakuulle 2022 yhteensä 51 000 euroa. Sen jälkeen alueen vesihuoltoa on pyörittänyt Karttulan vesiosuuskunta, QP:n vuokralaisena toiminut yritys ja Kuopion kaupunki yhteistyössä. Kaupunki on jatkanut edelleen vesihuollon tukemista.

Vesihuoltoverkoston suunnittelu ja rakentaminen etenee Karttulan vesiosuuskunnan päätöksillä. Siirtolinjojen suunnitelmat ovat tällä hetkellä lähes 90 % valmiina. Linjojen rakentamista jatketaan Puitinlahdesta kohti Kortejokea kevätkesällä 2023. Tavoitteellinen aikataulu on saada linjat valmiiksi vuoden 2024 aikana.