Kuopion kaupunki on valinnut Konttilan perinnetilalle uuden yrittäjän

Kesäpäivä, sininen taivas, taustalla metsää ja etualalla heinäpeltoa. Punaisia perinnetilan rakennuksia kolme kappaletta.

Kuopion kaupunki selvitti kyselyn avulla kuntalaisten ideoita ja toiveita siitä, millaista toimintaa ja millaisia palveluita Konttilassa toivottaisiin tulevaisuudessa olevan. Kysely oli avoinna ajalla 28.2.-19.3.2023 Kuopion kaupungin verkkosivuilla. Kyselyyn saatiin vastauksia yhteensä 296 kappaletta.

Vastauksissa nousivat esille toiveet perinnetilan ja maiseman säilyttämisestä ja sen kunnioittamisesta sekä toiveet ympärivuotisesta kahvilatoiminnannasta. Konttilan rakennusten käyttämiseksi toivottiin myös tilavuokrausta esimerkiksi perhejuhlia tai kokouksia varten sekä erilaisia tapahtumia, jotka huomioivat vuodenkierron ja juhlapyhät.

Edellä mainittujen lähtökohtien pohjalta Kuopion kaupunki avasi Konttilan perinnetilan yrittäjähaun ajalle 19.4.2023 – 22.5.2023 nykyisen yrittäjän määräaikaisen vuokrasopimuksen 30.9.2023 päättymisen vuoksi. Konttilan yrittäjähaussa tavoiteltiin ensisijaisesti, että Konttilan tuleva yritystoiminta olisi ympärivuotista ja perinneympäristöä kunnioittavaa ja että tuleva toiminta täydentää Puijon alueen palvelukokonaisuutta. Yritystoiminnasta kiinnostuneita pyydettiin toimittamaan liiketoimintasuunnitelma Kuopion kaupungille maanantaihin 22.5.2023 mennessä osoitteeseen yrityspalvelu(at)kuopio.fi. Hakukuulutuksessa todettiin, että valinta tulevasta yrittäjästä tehdään liiketoimintasuunnitelmien ja käytävien jatkoneuvotteluiden perusteella.

Määräaikaan mennessä saatiin liiketoimintasuunnitelmat 13 halukkaalta yrittäjältä tai yrittäjäryhmältä mukaan lukien nykyinen toimija.

Liiketoimintasuunnitelmia arvioimaan ja yrittäjäkohtaisia neuvotteluja käymään perustettiin valintaryhmä, jossa oli edustajia Kuopion kaupungin eri yksiköistä: Yrityspalvelusta, Tonttipalveluista, Kuopion Tilapalveluista, Hallinto- ja tukipalveluista ja Alueellisista ympäristönsuojelupalveluista.

Valintaryhmä kävi läpi kaikki liiketoimintasuunnitelmat ja arvioi niiden toteutettavuutta Konttilan perinnetilalla. Kaikkien suunnitelmien yrittäjät tavattiin henkilökohtaisesti liiketoimintasuunnitelmien esittelyjen yhteydessä. Osa yrittäjistä tutustui Konttilan liiketoimintaympäristöön paikan päällä.

Kuopion kaupunki valitsi Konttilan perinnetilan vuokralaisiksi ja tulevaksi yrittäjäpariksi Johanna ja Jukka Koskisen, jotka ovat kertoneet perustavansa uuden yrityksen harjoittamaan Konttilan liiketoimintaa. Yrityksen markkinointinimi julkaistaan myöhemmin. Yrittäjäparin liiketoimintasuunnitelman sisältö ja suunnitellut toiminnot tukevat parhaiten Konttilan perinnetilan myönteistä kehittämistä kuopiolaisten toiveiden ja Kuopion kaupungin tavoitteiden mukaisesti.

Tulevien yrittäjien kanssa neuvotellaan ja solmitaan vuokrasopimukset Konttilan rakennuksista ja pihapiiristä sekä pihapiiriä ympäröivistä haka- ja viljelysmaista seuraaviksi 5–10 vuodeksi. Vuokrasopimusten allekirjoituksen yhteydessä tulevat yrittäjät sitoutuvat järjestämään Konttilassa ympärivuotista ja viikoittaista palveluliiketoimintaa.

Yrittäjä Johanna Koskinen kuvaa tulevaa Konttilan perinnetilan toimintaa seuraavasti: ”Ympärivuotisen kahvilatoiminnan ympärille tulemme rakentamaan monipuolista ohjelmaa, tapahtumia ja virikkeitä eri kohderyhmille. Tuotamme räätälöityjä tilaisuuksia ryhmille, yrityksille, yhdistyksille ja yksityisille. Tavoitteemme on luoda Konttilasta kiinnostava ja suosittu kohtaamispaikka, matkailukohde sekä ikimuistoisten tapahtumien paikka. Elämyksellisyys tulee olemaan keskeinen osa toimintaamme.”

Lisätietoja:
Mika Raatikainen, yritysasiantuntija, Kuopion kaupunki, 044 718 2048, mika.raatikainen(at)kuopio.fi
Kai Andersin, kiinteistökehitysasiantuntija, Kuopion kaupunki / Kuopion tilapalvelut, 044 718 5244, kai.andersin(at)kuopio.fi
Johanna Koskinen, J&J Ohjelmat Oy, 044 236 1505, johanna.koskinen(at)jjohjelmat.fi

Lue myös: Yrittäjähaku Konttilaan käynnistyy