Miten kaupunki voisi tukea kuntalaisia siirtymisessä kestävämpään elämään – vaikuta osallistumalla Kuopion resurssiviisausohjelman päivitystyöhön

Kaksi henkilöä pyöräilee, taustalla punainen tiilirakennus ja koivuja.

Kuopiossa päivitetään parhaillaan kaupungin resurssiviisausohjelmaa. Kuntalaiset voivat vaikuttaa ohjelman sisältöön vastaamalla lyhyeen kyselyyn 22.11.2023 mennessä.

Kuopion tavoitteena on hiilineutraalius vuonna 2030 sekä olla jätteetön ja kestävän kulutuksen kaupunki vuoteen 2050 mennessä. Nämä tavoitteet näkyvät myös Kuopion kaupunkistrategiassa, jossa yksi päätavoitteista on ilmasto- ja resurssiviisas Kuopio. Tätä strategian tavoitetta toteutetaan resurssiviisausohjelman avulla. Resurssiviisaus on kykyä käyttää erilaisia resursseja, kuten luonnonvaroja, raaka-aineita, energiaa sekä tuotteita ja palveluita, harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla.

Kaupungin alueelliset ympäristönsuojelupalvelut päivittää parhaillaan resurssiviisausohjelmaa. Ohjelmaan kootaan tärkeimmät tavoitteet ja toimenpiteet, joiden avulla kaupunki voi omassa toiminnassaan turvata Kuopiolle resurssiviisaan tulevaisuuden. Ohjelmaa päivitetään yhteistyössä kaupungin palvelualueiden ja tytäryhtiöiden sekä kaupungin eri sidosryhmien kanssa. Lisäksi osana päivitystyötä toteutetaan kuntalaiskysely, jonka tuloksia hyödynnetään ohjelman tavoitteiden ja toimenpiteiden asettamisessa. Päivitetty resurssiviisausohjelma tullaan hyväksymään kaupunginhallituksessa vuoden 2024 alkupuolella ja valmis ohjelma tullaan julkaisemaan kaupungin verkkosivuilla.

Kaupungin nykyinen resurssiviisausohjelma otettiin käyttöön vuoden 2018 alussa. Ohjelma on vauhdittanut kaupungin resurssiviisasta toimintaa monin tavoin, esimerkiksi viime vuosien aikana kuntalaisten käyttöön on hankittu sähköisiä kaupunkipyöriä, joukkoliikenteeseen on tullut sähkökäyttöisiä ja biodieselillä kulkevia busseja ja maanrakentamisessa on hyödynnetty betonimursketta sekä Kuopion Energian voimalaitoksilta saatua lentotuhkaa.

Kuopiolaisilla on mahdollisuus vaikuttaa ohjelman sisältöön

Kuopiolaisilla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa resurssiviisausohjelman sisältöön vastaamalla lyhyeen kyselyyn. Kyselyssä voi antaa oman mielipiteensä siitä, millä osa-alueilla kaupunki voisi parhaiten tukea kuntalaisia siirtymisessä resurssiviisaampaan elämään.

Kysely on avoinna keskiviikkoon 22.11.2023 saakka. Vastaa kyselyyn.

Kaikkien kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kaksi Finnkinon elokuvasarjalippua (arvo 53 €/kpl).

Lue lisää resurssiviisausohjelmasta sivuiltamme.

Lisätietoja:
Mari Turunen, ympäristöasiantuntija, Kuopion kaupunki, 044 718 2850, mari.turunen(at)kuopio.fi
Emilia Vartiainen, ympäristöasiantuntija, Kuopion kaupunki, 044 718 2148, emilia.vartiainen(at)kuopio.fi