Kuopion kaupunki palkitsi menestyjiä vuosipäivän kunniaksi

Kuopion kaupungin vuosipäivän palkitsemisjuhlan kaikki palkitut samassa kuvassa.

Kuopion kaupungin perustamisesta tuli tänään 17.11.2023 kuluneeksi 248 vuotta. Kaupunki on perinteisesti palkinnut vuosipäivänsä kunniaksi ansioituneita kuopiolaisia ja sama perinne jatkui myös tänään kaupungintalolla pidetyssä palkitsemisjuhlassa.

Palkitsemisjuhlaan kutsuttiin menestyneitä ja ansioituneita henkilöitä ja toimijoita. Juhlassa jaettiin Kuopion kaupungin myöntämiä kunniamerkkejä ja kunniakirjoja, kuten esimerkiksi Kuopio-stipendi, sekä esimerkillisen ryhmä- ja yksilösuorituksen kunniakirjat. Päätökset kaikista palkittavista oli tehnyt Kuopion kaupunginhallitus.

Kultainen kunniamerkki Seppo Rönkölle

Kuopion kaupungin kultaisella kunniamerkillä palkittiin Savon Sanomien entinen päätoimittaja Seppo Rönkkö. Perusteluissa korostettiin Rönkön tekemää merkittävää ja pitkäaikaista työtä Kuopion kaupungin ja koko maakunnan uutisoinnissa. Keväällä eläköityneen Rönkön pitkäaikainen työ on näkynyt vahvana ja kasvattanut Savon Sanomat yhdeksi Suomen merkittävistä uutiskanavista.

Hopeisella kunniamerkillä palkittiin Kari Palonen tunnustuksena alueen ja Kuopion eteen tehdystä työstä. Perusteluissaan kaupunginhallitus mainitsi erityisesti Palosen suuren paneutumisen kokonaisturvallisuuden kehittämiseen ja toimeenpanoon. Hopeisella kunniamerkillä huomioitiin myös Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi tunnustuksena kunnallispoliittisesta työstään, sekä toiminnastaan eri luottamustehtävissä.

Seppo Rönkkö palkittiin kultaisella kunniamerkillä.

Kuopio-stipendit jaettiin kolmelle taholle

Vuoden 2023 Kuopio-stipendit myönnettiin eri taiteen aloille. Ennakkoluulottomasti sanataidetta ja visuaalista ilmaisua yhdistelevä runoilija ja mediataiteilija Lauri Hei palkittiin stipendillä, kuten myös 20-vuotista taivaltaan tänä vuonna juhlistava metalliyhtye Turmion Kätilöt. Omantakeisella tyylillään ison jäljen hevimusiikin lajiin jättäneen yhtyeen puolesta palkinnon vastaanottivat Petja Turunen ja Miikka Närhi. Kolmannen stipendin pokkasi Jukka Horsmanheimo tunnustuksena idearikkaasta ja monipuolisesta työstään teatterialan käsityöläisenä.

Esimerkillinen ryhmäsuoritus -kunniakirjan sai rytmimusiikkiin erikoistunut kaupunkifestivaali Funkkaa taikka kuole, Kuopio Funk Fest. Kuopion kaupungin huomionosoitus esimerkillisestä ryhmäsuorituksesta myönnettiin festivaalille hyvästä toiminnasta ja kannustavana kiitoksena.

Ainutlaatuinen taideteko nousi Vuoden Ilmiöksi

Vuoden Ilmiö -kunniakirjalla palkittiin VB-valokuvakeskuksen tuottama, alastonmalliteoksistaan tunnetun Spencer Tunickin projekti. Ainutlaatuisen kansainvälisen taiteilijan tuottaminen Kuopioon huomioitiin merkittävänä taiteellisena tekona. Kyseessä on esimerkillisellä tavalla yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja yhdenvertaisuutta edistänyt projekti, joka toi Kuopiolle huomiota ja näkyvyyttä sekä kansallisesti, että kansainvälisesti. Installaatio toteutettiin Kuopiossa heinäkuussa 2023. Huomionosoituksen vastaanottavat Laura White, Riikka Partanen ja Jussi Tuovinen.

Kaupunginjohtaja Soile Lahti ojensi Vuoden Ilmiö -palkinnon VB-valokuvakeskuksen Jussi Tuoviselle. Kuvassa myös Riikka Partanen ja Laura White.

Nilsiän kulttuuripalkinto myönnettiin kulttuurin monitaitaja Lea Kuikkaniemelle hänen toiminnastaan Nilsiän harrastajateatterin näyttelijänä ja puuhahenkilönä, sekä panoksesta nuorten ja lasten harrastuksiin.

Lisäksi tilaisuudessa jaettiin Kuopion monialaisen turvallisuustyöryhmän myöntämä Turvallisuustekopalkinto ja kunniamaininta, joista voit lukea lisää täältä: https://www.kuopio.fi/2023/11/17/turvallisuustekopalkinto-2023/

Kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita palkittiin stipendein

Juhlassa palkittiin myös kansainvälisissä kilpailuissa kuluneen vuoden aikana menestyneet kuopiolaiset urheilijat. Palkittavien listassa oli lukuisia MM- ja EM-mitaleita vuoden aikana saavuttaneita urheilijoita ja valmentajia.

Meri Kvick
Cheerleading MM-pronssia cheertanssin joukkueessa
Cheerleading EM-kultaa joukkueessa

Olivia Elomaa
Cheerleading EM-hopeaa cheertanssin joukkueessa

Julia Rönkkö
Cheerleading MM-pronssia cheertanssin joukkueessa
Cheerleading EM-kultaa joukkueessa

Arttu Heikkinen
Nuorten ampumahiihdon MM-pronssia takaa-ajossa

Jarmo Heikkinen (Arttu Heikkisen valmentaja)
Nuorten ampumahiihdon MM-pronssi takaa-ajossa

Iivo Niskanen
Maastohiihdon MM-hopeaa viestijoukkueessa

Perttu Hyvärinen
Maastohiihdon MM-hopeaa viestijoukkueessa

Juha Sorri
Purjelennon EM-kultaa joukkueessa

Joona Tikka
Offshore veneilyn 3j-luokan MM-pronssia joukkueessa

Pekka Lipsanen
World Dwarf Games -kilpailut, lyhytkasvuisten MM-hopeaa penkkipunnerruksessa

Jesse Nieminen
Frisbeegolfin EM-hopeaa

Jere Anttalainen
Taidon MM-pronssia, Dantai hokei (joukkueliikesarja)

Suvi Nissinen
Taidon MM-hopeaa, Dantai jissen (joukkueottelu)
Taidon MM-pronssia, Dantai hokei (joukkueliikesarja)

Nea Puustinen
Taidon MM-hopeaa, Dantai tenkai
Taidon MM-hopeaa, Dantai jissen (joukkueottelu)

Joel Naukkarinen
Sisäsoudun MM-kultaa, miehet avoin luokka
Sisäsoudun EM-hopeaa, miehet avoin luokka
Coastal-soudun MM-pronssia, miesten avoin yksikkö

Antti Heinänen (Joel Naukkarisen valmentaja)
Sisäsoudun MM-kultaa, miehet avoin luokka
Sisäsoudun EM-hopeaa, miehet avoin luokka
Coastal-soudun MM-pronssia, miesten avoin yksikkö

Nina Kärnä
Hiihtosuunnistuksen alle 23-vuotiaiden MM-pronssia sprintissä

Emma Lång
Pyöräsuunnistuksen nuorten MM-hopeaa

Santeri Kirjavainen
Suunnistuksen nuorten MM-pronssia viestijoukkueessa

Santeri Tanner
Kuurojen yleisurheilun EM-hopeaa, 400 m aitajuoksu

Palkitut urheilijat yhdessä rivissä.

Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julkistettiin – Martti Merenmaan stipendi Oona Pohjolaiselle

Tänään vietettiin Kuopiossa myös kirjallisuuden juhlaa, kun Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julkistettiin Kuopion pääkirjastolla Kirjakantin tapahtumassa. Samaisessa tilaisuudessa jaettiin Martti Merenmaan stipendi kuopiolaislähtöiselle Oona Pohjolaiselle. Lue lisää: Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat julkistettiin – Martti Merenmaan stipendi Oona Pohjolaiselle – Kuopio