Kansallisen kaupunkipuiston blogi: Kallaveden lumoava kauneus

Eletään vuoden 2024 tammikuuta. Pakkasta on ollut muutamina päivinä jopa -35 astetta! Kallavesikin on saanut jääpeitteen keskimääräistä aikaisemmin, jo marraskuun puolella. Jään alla on pimeää ja sangen hiljaista, vain ajoittainen jään napsahtelu ja pauke luo äänimaailman synkkään vedenalaiseen maailmaan. Synkkää toki, mutta loistoa ei Kallaveden syvyyksistä missään nimessä puutu.

Salakan pinnasta lähikuva.
Salakan pinnan loistoa. Kuva: Marko Kelo

Luokaamme siis katse lähiluontomme kimalteleviin jalokiviin, kaloihin, jotka ovat elintärkeä osa koko vesiekosysteemiä. Toisaalta ne tyydyttävät perustarpeemme ruoan muodossa, mutta myös edistävät hyvinvointia eri kalastusmuotojen myötä.

Maakuntakala muikun tiristessä pannulla vaahtoavassa voissa tai yhtä maukkaan kuhan ponnistellessa kalastajan vavan vääntävää voimaa vasten, tulee harvemmin tarkasteltua saaliiksi saatua yksilöä lähietäisyydeltä.

Kalojen monimuotoinen kauneus on silmiä hivelevää. Luontodokumentit toki esittelevät eksoottisilta vesiltä mitä ihmeellisimpiä kalojen väripaletteja, mutta ei meidän kotoiset kalamme lämpimien vesien lajeille värimaailmassa lainkaan häviä.

Lahnan silmästä lähikuva.
Musta aukko vai lahnan silmä. Kuva: Marko Kelo

Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueella vakituisesti tavattuja kalalajeja, mukaan lukien istutukset sekä kaksi ympyräsuisiin kuuluvaa lajia, nahkiainen ja pikkunahkiainen, on noin 27. Satunnaislajit ja muinoin istutetut, mutta nykyään jo alueelta hävinneet lajit huomioiden kokonaislajimäärä on noin 31. Absoluuttisen tarkkaa lajimäärää on sangen vaikea selvittää, sillä alue on laaja ja varsin haasteellinen tutkimuksin todentaa.

Joka tapauksessa Kuopion kansallisen kaupunkipuiston kalalajisto on niin monipuolinen, että värien pirskahtelua riittää hämmästeltäväksi jokaiselle aiheesta kiinnostuneelle. Valkeisenlammessa erikoisuutena on muun muassa sampi (istutettu) ja suutari.

Kallaveden tunnetumpia lajeja ovat muun muassa säyne, lahna, pasuri, salakka, hauki, kuha ja ahven. Vähemmän tunnettuja puolestaan ankerias, kivennuoliainen ja kivisimppu.

Kuhan graafista pintaa rintaevällä höystettynä. Kuva: Marko Kelo

Alueen kalalajeihin hieman pintaa syvemmältä pääsee myös tutustumaan Kuopion museon perusnäyttelyssä (2 krs.).

Jutun aloituskuvana pienen hauenpoikasen kimaltelevaa pintaa.

Teksti ja kuvat: Marko Kelo / Kuopion luonnontieteellinen museo