Kestävää digiä kaikille

Nuori, sinihiuksinen nainen lippis päässä graffitiseinän edessä. Lippiksessä Kuopion kaupungin tunnistettava brändielementti.

Kuopion kaupunki viestii jatkossa näkyvämmin, mitä digitalisaation saralla kaupungissa tapahtuu. Kuopion kaupungin verkkosivuilla on julkaistu oma digitalisaation osio, ja myös verkkosivujen uutisissa “Digi”-aiheiset sisällöt näkyvät jatkossa omalla uutistunnisteella.

Digitalisaatio on keskeinen osa kaupungin strategiaa – se on koko strategian läpileikkaava teema.

– Digitalisaation edistäminen on meidän kaikkien asia. Kuopion kaupungin digitalisaation tavoitteina ovat esimerkiksi digitaalisten palvelujen tasa-arvoinen ja kestävä kehittäminen sekä digitaalisen turvallisuuden vahvistaminen. Digitalisaatio tukee myös Kuopion ilmasto- ja resurssiviisauden tavoitteita. Näemme digitalisaation ja teknologian mahdollistajana, mutta muutoksen tekevät lopulta aina ihmiset, kaupunginjohtaja Soile Lahti luonnehtii digitalisaation tavoitteita Kuopiossa.

Ensimmäinen kaupungin dataohjelma julkaistu

Kuopion kaupunki on saanut valmiiksi ensimmäisen dataohjelmansa. Ohjelma on juuri julkaistu verkkosivuilla. Dataohjelma on yhteinen tahtotila siitä, kuinka data saadaan hyötykäyttöön parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuopion kaupungilla on jo tällä hetkellä hyvät tekniset valmiudet datahallinnan kehittämisen pohjaksi. Dataohjelmassa linjataan periaatteet, joilla jatkossa dataa hyödynnetään ja jaetaan eri alustoille. Lisäksi se sisältää katsauksen ajankohtaisiin digitalisaation kehittämistoimenpiteisiin.

Dataohjelman visiossa Kuopion seudun eri alojen toimijat tekevät vahvaa yhteistyötä. Tavoitteena on tulevaisuudessa jakaa ja käyttää dataa verkoston sisällä sekä edistää innovointia ja uutta liiketoimintaa. Kun ekosysteemin toimijat alkavat hyödyntää dataa liiketoiminnan lähteenä, muodostuu alueelle datatalouden ekosysteemi.

Kuvassa kerrotaan Kuopion kaupungin datatalouden ekosysteemiä. Tärkeitä teemoja ovat elinvoima, uudistuminen, hyvinvointi, ilmasto ja resurssiviisaus.

Digitiekartta on osa dataohjelmaa

Aiemmin Kuopion kaupungilla on toteutettu digitiekartta, joka on nyt osa dataohjelmaa. Vuonna 2022 laadittu Kuopion kaupungin digitiekartta kuvastaa kaupungin digitalisaation nykytilaa ja näyttää strategian mukaisen tavoitteen ja suunnan.

Yhdessä digitiekartta ja dataohjelma muodostavat kokonaiskuvan kaupungin digikehittämisestä ja mahdollistavat vaikuttavammat ratkaisut. Samalla ne tukevat kaupungin talouden tasapainottamista.

“Näemme digitalisaation ja teknologian mahdollistajana, mutta muutoksen tekevät lopulta aina ihmiset.”

Soile Lahti, kaupunginjohtaja