Rasisminvastainen viikko Kuopiossa 18.-24.3.2024

Valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa vietetään jälleen 18.–24.3.2024. Rasismilla tarkoitetaan tietyn ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut. Tänä vuonna teemana on rasismiin puuttuminen. Kampanjaviikko rohkaisee tunnistamaan rasismin ja puuttumaan siihen. 

Suomen Punaisen Ristin sivuilla on vinkkejä siihen, miten jokainen meistä voi toimia rasismia vastaan: Näin toimit rasismia vastaan – Punainen Risti

Hyvät väestösuhteet ja rasismin vastainen työ Kuopiossa

Kuopion kotouttamisohjelman päivittäminen on käynnissä tämän vuoden aikana ja sen yhteydessä asetetaan tavoitteet myös hyvien väestösuhteiden edistämiseen.​

Kuopio on pilottikaupunkina mukana Euroopan neuvoston hyvien väestösuhteiden hankkeessa ”Building an intercultural and inclusive approach in Finland (BIIAF)”. Kuusi suomalaista pilottikaupunkia ovat kartoittaneet hyviä väestösuhteita edistävää toimintaansa ja saavat sen pohjalta asiantuntijoilta johtopäätökset ja suositukset toiminnan kehittämiselle.

Kuopion kaupungin palvelujen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma päivitettiin vuoden 2022 lopulla ja sen tarkentaminen on parhaillaan käynnissä. Tavoitteena on tunnistaa konkreettisia kehittämiskohteita, kuten esim. tarve monikanavaisen ja -kielisen viestinnän kehittämiselle. Voit tutustua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan täällä: Kuopion palvelujen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2022 – 2025 – Kuopio

International House Kuopio -palvelukonseptia rakennetaan ja kehitetään edelleen kaupungin työllisyyspalveluissa, jotta alueelle asettuvien vieraskielisten osaajien ja ammattilaisten on helpompi löytää sekä järjestää arjessaan tarvitsemia palveluja.​ Tutustu International Housen toimintaan: www.kuopio.fi/internationalhouse

Kuopiossa toimii myös aktiivisesti kaupunginhallituksen nimeämä romanityöryhmä. Työryhmän toiminta-ajatuksena on avoin tiedonvaihto sekä kaupungin eri yksiköiden että romaniväestön ja kaupungin välillä. Tämä on luonut edellytyksiä romanien elinolojen kohentamiseksi, romaninuorten koulunkäynnin turvaamiseksi ja on myös tuonut romanikulttuurin tuntemusta kaupungin eri yksiköihin. Tärkeimmiksi selvitys- ja tarkastelukohteiksi on valittu koulutus-, asumis-, elinkeino- ja työllistymistilanteet. Lue lisää: www.kuopio.fi/romanityoryhma

Kuopion kaupungin toimijat yhteistyökumppaneineen ovat laatineet rasisminvastaiselle viikolle seuraavaa ohjelmaa:

 • Asukastoiminnassa Sanat sekaisin -peli ja sopusoinnun kukka -askartelupaja koko rasisminvastaisen viikon ajan aukioloaikojen mukaisesti. Sisällöt soveltuvat kaikenikäisille, voivat vaihdella toimipisteittäin. Lisätietoa: www.kuopio.fi/asukastilat
  • Männistön asukastila (Kalevalankatu 23 A) ti-to 19.–21.3. klo 9–14
  • Särkiniemen asukastila (Särkiniementie 4) ti-ke 19.–20.3. klo 9.30–14.30
  • Puijonlaakson lähikirjasto (Puijonlaakson ostoskeskus, Mailatie 2) pe 22.3. klo 10–15
  • Vehmersalmen asukastila (Satamarannantie 1) to 21.3. klo 9–13
  • Länsi-Puijon asukastila (Rypysuontie 68) pe 22.3. klo 9–11
  • Neulamäen lähikirjasto (Juontotie 6) to-pe 21.–22.3. klo 9–13

 • Tiistaina 19.3.2024 klo 13–16 Kuopion Musiikkikeskuksessa: Minna Canth -seminaari – Sananvapaus ja demokratia. Minna Canthin toiminta sananvapauden ja -vastuun, demokratian, yhdenvertaisuuden ja yritteliäisyyden edistäjänä nostetaan esiin uudella seminaarilla. Yksi seminaarin puhujista on Finlandia-palkittu kuopiolaiskirjailija Sirpa Kähkönen. Lue lisää: Minna Canthin nimeä kantava seminaari järjestetään Kuopiossa ensimmäistä kertaa | Savo | Savon Sanomat.
 • Tiistaina 19.3.2024 klo 17.30 keskustelua tasa-arvosta nuorten näkökulmasta Kuopion kaupunginteatterin Minna-lämpiössä. Keskustelun vetäjinä Kuopion kaupungin draama- ja seksuaalikasvattaja Anni Marin sekä teatteriopettaja ja yleisötyöntekijä Kaiku Ritola. Lisätietoa: Kuopion kaupunginteatteri – ti 19.3. Minna Canthin päivä
 • Keskiviikkona 20.3.2024 klo 15 Kuopion kaupungintalolla: Welcome to Kuopio -event for international newcomers in Kuopio to support integration and feeling welcome in a new city. Opportunity to get to know the service providers and network. More information: www.kuopio.fi/welcome-to-kuopio
 • Torstaina 21.3.2024 klo 15.15 Kuopion korttelimuseon Museovartti: Kuopion monikielinen historia. Kuopion monikielinen historia -museovartti kertoo, mitä kieliä Kuopion kaduilla, kauppapaikoilla ja kodeissa on voinut kuulla halki historiallisen ajan. Viranomaisten keräämät tilastot yltävät vuoteen 1880, mutta myös tätä edeltävästä ajasta tiedetään jotakin. Tule kuulemaan lisää aiheesta Kuopion museon monitoimitilaan! Kesto noin puoli tuntia. Mukaan Korttelimuseon pääsymaksulla (8/5 €, alle 18-v. maksutta), Museokortti käy. 
 • Lauantaina 23.3.2024 klo 10–12 Brahen puistossa: Perheiden liikuntalauantai. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Liikkuvan Kuopion ja Setlementti Puijolan kanssa. Tapahtuma on kaikille avoin ja suunnattu erityisesti maahanmuuttajaperheille. Lisätietoa: www.kuopio.fi/perheiden-liikuntalauantait

Tärppejä ja lukusuosituksia rasismin vastaiselle viikolle: