Kuopion kansallisen kaupunkipuiston sääksilive käynnistyy jälleen

Sääksi pesän oksalla vasemmassa laidassa, taustalla jäässä oleva Kallavesi.
Kuvakaappaus kansallisen kaupunkipuiston sääksilivestä 17.4.2024.

Sääksilive Kuopion kansallisen kaupunkipuiston alueelta, Etelä-Kallavedellä sijaitsevalta pesältä alkaa jälleen. Suoraa lähetystä pesältä voi seurata kaupungin verkkosivujen kautta syksyyn saakka. Kuopion kaupunki toteuttaa sääksiliven yhteistyössä Pohjanmaan Merikotkat ry:n kanssa.

Sääkset ovat jo palanneet Afrikasta Kallavedelle huhtikuussa. Pesälle saapui naaras 13.4. klo 10.21. Vanhaa koirasta ei ole näkynyt, mutta innokas, uusi koiras on asettunut taloksi. Jos vanha koiras vielä saapuu, on odotettavissa draamaa. Piakkoin on odotettavissa muniminen. Yleensä munia tulee kolme kappaletta kahden-kolmen päivän välein. Munien haudonta alkaa heti.

Lähetyksen aikana pääsee seuraamaan kalasääskien munien haudonnan lisäksi poikasten kuoriutumista, poikasten ruokintaa, lentoharjoituksia ja viimein myös lentoonlähtöä. Poikasten odotetaan kuoriutuvan arviolta kesäkuun 6.-12. päivän tienoilla. Lentoon poikaset lähtevät yleensä 7–8 viikon iässä eli heinä-elokuun vaihteessa. Lähetys päättyy syyskuussa, kunhan viimeinen kalasääski, yleensä koiras, on lähtenyt paluumuutolle.

”Sääksiliven seuranta on mitä parhainta tositelevisio-ohjelmaa. Voit seurata sääksien elämää ja pesimisen eri vaiheita suorana lähetyksenä. Samalla myös luontotietoisuus ja luonnosta huolehtimisen halu lisääntyvät. Pidetään peukkuja pesinnän onnistumiselle, seurataan pesintää sääksiliven kautta ja kunnioitetaan lintujen pesimärauhaa”, kertoo kaupunginmetsänhoitaja Heikki Soininen.

Pohjanmaan Merikotkat ry on hankkinut luvan pesäkameralle viranomaisilta. Sääsuojattu mikrofonillinen kamera on asennettu pesälle huhtikuun alussa, jo hyvissä ajoin ennen sääksien saapumista. Sääkset eivät vierasta kameraa. Pesän tapahtumia on mahdollista katsoa seurannasta takautuvasti 12 tunnin ajalta. Kameran kuva näkyy myös yöllä.

Lähetystä pääsee seuraamaan verkkosivujemme kautta.

Sääksilive kansallisen kaupunkipuiston alueelta aloitettiin vuonna 2022. Lähetys on saavuttanut suuren suosion molempina vuosina.