Vieraslajien torjuntatalkoita järjestetään eri puolilla Kuopiota

Person is holding Himalayan balsam.
Himalayan balsam. Picture: Tiina Kilvensalmi

Heinä-elokuussa Kuopiossa järjestetään kaikille avoimia haitallisten vieraslajien torjuntatalkoita eri puolilla kaupunkia. Talkoiden avulla vaalitaan luonnon monimuotoisuutta ja kitketään haitallista vieraslajia, jättipalsamia.

Jättipalsamikasvustoja kitketään Halmejoen lehdossa, Rypysuon Lillukkapuistossa, Päivärannassa ja Julkulan rannassa.

Talkoiden aikataulu:

Ke 10.7. klo 16.30–19.30 Halmejoen lehdossa
Ti 16.7. klo 10–13 Lillukkapuistossa
To 18.7. klo 17–20 Päivärannassa
Ti 23.7. klo 10–13 Julkulan rannassa
Ke 7.8. klo 17–20 Halmejoen lehdossa

Talkoissa voi olla mukana sen aikaa, kun itse haluaa. Mukaan on hyvä ottaa oma vesipullo, hanskat ja kumisaappaat.

Haitallisia vieraslajeja torjumalla ehkäistään niiden leviäminen ja isojen massakasvustojen muodostuminen. Isot tiheät kasvustot tukahduttavat alleen muun kasvillisuuden ja vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta, heikentävät kasvilajiston monimuotoisuutta, uhkaavat uhanalaisia ja taantuvia kasvilajeja ja kilpailevat pölyttäjistä alkuperäisen kasvillisuuden kanssa. Isot vieraslajikasvustot myös heikentävät alueiden virkistyskäyttöä tai voivat estää sen kokonaan. Kuopion kaupunki torjuu maa-alueillaan haitallisista kasvilajeista erityisesti jättiputkea, jättipalsamia ja kurtturuusua.

Talkoot järjestää Kuopion kaupungin alueelliset ympäristönsuojelupalvelut.

Lisätiedot ja aloituspaikat löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Mahdollisuus torjua vieraslajeja mobiilipelin avulla

Jättipalsamin torjuntaan on mahdollista osallistua myös Crowdsorsa-mobiilipelin kautta. Lataa Crowdsorsa-mobiilipeli älypuhelimeesi ja löydät sieltä kaikki tarvittavat ohjeet osallistumiseen. Lisätietoja vieraslajien torjunnasta Crowdsorsan avulla löydät täältä.