Kaupunkipuistot

Brahenpuisto


Brahenkadun ja Kuopionlahden väliin jäävä puisto on saanut nimensä kreivi Pietari Brahesta, joka perusti vanhan Kuopion v. 1653. Vaikka puisto nimellään viittaa kaupungin vanhimpaan historiaan, on puistona Brahenpuisto kantakaupungin nuorimpia. Brahenpuisto on keskustan suosittu perhepuisto oleskelu- ja leikkipaikkoineen sekä kesällä että talvella.

Nykyisin Brahenpuisto tunnetaan myös Pikku Kakkosen nimisenä puistona.

Hapelähteenpuisto


Ruutukaavakeskustan koilliskulmassa sijaitsevassa 3 ha puistossa voi kokea leikin ja liikunnan riemua, nauttia runsaasta kukkaloistosta ja ruusujen tuoksusta.

Keväällä puistoa värittää sipulikukkien ja koristeomenapuiden kimara ja syyskesällä alueella lepattavat perhosten parvet nauhusten mettä nauttien. Puisto on esteetön.

Minna Canthin puisto


Maljapuroa reunustava puisto on nimetty Eemil Halosen veistämän Minna Canthin patsaan mukaan.

Puistolle on tunnusomaista symmetrisyys ja monipuoliset kukkapenkit, joissa kukkivat vuoronperään esikot, liljat, pikkusydämet, punatähkät ja syysleimukukat.

Piispanpuisto


Hallitustorin nimellä vanhoihin karttoihin merkitty aukio on istutettu puistoksi eteläsivulle rakennetun lääninhallituksen valmistuttua 1880-luvun puolivälissä. Nimensä puisto on saanut länsireunalla sijaitsevasta Kuopion ensimmäisen hiippakunnan aikaisesta piispantalosta. Puistossa on Kuopion kirkkojen muistokivi merkkinä paikalla aiemmin sijainneista kirkoista ja niihin liittyneestä hautausmaasta.

Piispanpuisto on tyypillinen vuosisadan vaihteen puuvaltainen arvopuisto.

Satamapuisto


Vesiteitse lähestyttäessä avautuu Satamapuisto vanhoine satamarakennuksineen. Vanha satamatori istutettiin puistoksi 1930-luvulla.  Se noudattaa Bengt Schalinin suunnittelemille puistoille tunnusomaista symmetriaa.

Symmetriaa korostaa matalin istutuksin reunustettu keskikäytävä, joka on samalla osa kirkonmäeltä satamaan ulottuvaa yhtenäistä näkymää.

Snellmaninpuisto


Snellmaninpuisto on kaupungin vanhin puisto, jonka istuttaminen puistoksi alkoi sen jälkeen, kun torikauppa 1850-luvulla siirrettiin tältä Kustaantorina, Suurtorina ja Kirkkotorina tunnetulta paikalta nykyiselle kauppatorille. Kirkkopuiston ensimmäiset puut olivat käytävien varsille istutettuja haapoja, jotka on vähin erin vaihdettu koivuihin ja täydennetty monilla muilla puulajeilla.

Puisto nimettiin Snellmaninpuistoksi sen jälkeen, kun Johannes Takasen veistämä J.V. Snellmanin rintakuva paljastettiin 3.7.1886. Puisto on valittu Kuopion kauneimmaksi istutustensa vuoksi. Joka kesä sinne istutetaan noin 10 000 kesäkukkaa ilahduttamaan kulkijoita.

Puisto on hyvä esimerkki 1800- ja 1900-luvun vaihteen puutarhakulttuurista.

Moni matkailija on löytänyt rauhallisen levähdyspaikan keskeltä kaupungin hälinää solisevan suihkulähteen sekä upeitten kukkaistutusten ääreltä.

Valkeisenpuisto


Kuopion ruutukaavakeskustan kupeessa sijaitseva Valkeisenpuisto ympäristöineen muodostaa noin 9 ha monipuolisen viheraluekokonaisuuden, jonka keskiössä on Valkeisenlampi.

Puistossa voi nauttia monilajisista kasvillisuuskokonaisuuksita, joista voi löytyä vinkkejä myös oman kotipihan kasvivalintoihin. Osa kasvilajeista on myös varustettu nimikyltein tai lajikaavioin.

Valkeisenpuisto kuuluu myös geologian tutkimuskeskuksen kanssa toteutettuun kivilajeista ja niiden synnystä kertovaan geotauluverkostoon.

Laajat nurmialueet ja kattava puistopenkkiverkosto antavat mahdollisuudet pysähtyä piknikille tai levähtää ihailemaan kaupunkiluonnon kauneutta.

Leikkipaikka, muut toimintavälinealueet, monitoimikenttä ja tekonurmipintainen pelikenttä mahdollistavat aktiivisen vapaa-ajanvieton.

Hiekkarannalta voi pulahtaa uimaan ja beachvolley-kentällä ja sitä ympäröivillä nurmialueilla voi viettää rentoa ulkoilmaelämää.

Valkeisenlampi on vapakalastusaluetta.

Valkeisenpuiston viheraluekokonaisuuteen kuuluu myös Niiralan liikennepuisto ja pieni Niiralan alppiruusupuistikko.

Yhteystiedot Yhteystiedot

Valtuustotalon asiakaspalvelu
Suokatu 42
080 091 8511
kaupunkiymparisto(at)kuopio.fi

ma-ke klo 8-15.30
to klo 8-16
pe klo 8-14

Kesällä
ma-ke klo 8-15
to klo 8-16
pe klo 8-14