Kiitos kaveruudelle


Kuopion kaupungin yhtenä hyvinvointitavoitteena on, että ketään ei kiusata. Kaupungissa toimii moniammatillinen kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen työryhmä, jossa pohditaan erilaisia tapoja ennaltaehkäistä kiusaamista ja puuttua kiusaamiseen sekä harjoitella kaveritaitoja.

Työryhmä toteuttaa vuosittain mm. Koulu- ja päiväkotirauhan julistuksen Kuopion torilla elokuun lopussa (katso lisää täältä). Tapahtuma muistuttaa kaikkia siitä, että jokainen päivä on kaveripäivä ja ketään ei kiusata!

Tallenne vuoden 2020 koulu- ja päiväkotirauhan julistuksesta löytyy alta tai osoitteesta: https://kuopio.kurssi.tv/permalink/v125f5f2e997ckzzyuxu/iframe/


Kiitos kaveruudelle -draamatoiminnan avulla edistetään lasten ja nuorten vuorovaikutus- ja kaveritaitoja koulussa ja sitä kautta ennaltaehkäistään kiusaamistilanteiden syntyä. Toiminta sisältää draamakasvattajan ohjaamia työpajoja 5.-6. luokille, koulutuksia ja Kiitos kaveruudelle -käsikirjan (pdf). Käsikirjan oheismateriaalina ovat kuopiolaisen graafikko-kuvittaja Elli Vähäkankaan piirtämät Pähkä ja Kamu -tunnetilakortit (pdf), jotka voi tulostaa omaan käyttöön.

Yläkoulun opettajille on työstetty myös toiminnallisia ja draaman työtapoja soveltava opas "Kokeillaan itse - Opas draaman työtapojen käyttöön yläkouluopetuksessa"(pdf).

Työryhmä on toteuttanut myös vanhemmille suunnatun materiaalin "Kiusaamiseen puuttuminen ja sen ennaltaehkäisy - Ohjeita vanhemmille"(pdf).

Myös Kuopion kaupungin varhaiskasvatuksessa on tehty ja v. 2018 päivitetty ”Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma”(pdf).

Sankarikaveri puuttuu!


Sankarikaveri (pdf) on sellainen tyyppi, joka uskaltaa ja haluaa puuttua kiusaamiseen aina, kun sellaista kohtaa. Meistä jokainen, niin lapset kuin aikuisetkin, voi pukea ylleen sankarikaveriviitan ja täydentää kasvonsa kuvaan – sankarikaveri puuttuu!

Draamakasvattaja Anni Marinin ja liikunnanohjaaja Laura Korhosen tekemä "Sankarikaveri - Koulutuspaketti kiusaamisen tunnistamiseen ja puuttumiseen"(pdf) on tarkoitettu Sankarikaveri-kouluttajien, opettajien ja ohjaajien käyttöön käsittelemään kiusaamisista lasten ja nuorten kanssa. Koulutuspaketin avulla herätellään lasten ja nuorten sankarikaveruutta eli kasvatetaan, rohkaistaan ja tuetaan puuttumaan kiusaamiseen. Materiaalia voi käyttää koulussa sekä harrastus- ja vapaa-ajantoiminnassa.

Kaupungin nettisivulle on kerätty sankaritarinoita Sankarikavereista, jotka ovat puuttuneet kiusaamiseen ja olleet erityisen hyviä ystäviä heikommille. Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät voivat myös mielellään käyttää Sankarikaveri-materiaalia aiheen esiin nostamiseksi vaikkapa värityskuvina tai ilmoitustauluilla.

Sankarikaveri-materiaalit Sankarikaveri-materiaalit

Pähkä ja Kamu


Puijon metsän siimeksestä kaivautui esiin iloinen parivaljakko – liito-orava Pähkä ja viitasammakko Kamu (pdf). Liekö kevätaurinko heidät jo herättänyt? Nämä kaverukset haluavat olla kaikkien lasten kavereita ja kannustavat kaikkia lapsia olemaan myös keskenään kavereita. Kuopiolaiset suojelevat Pähkää ja Kamua Puijon metsissä heidän uhanalaisuutensa vuoksi, ja nyt Pähkä ja Kamu haluavat puolestaan suojella kaikkia lapsia Kuopiossa kiusaamiselta.

Pähkä ja Kamu ovat erilaisia ja silti parhaat ystävät. He pitävät ulkona liikkumisesta ja kaikenlaisista kilpailuista Puijon metsissä. Pähkä ja Kamu kutsuvat myös kaikki lapset liikkumaan ja löytämään omat vahvuutensa!

Pähkää ja Kamua voi nähdä erilaisissa lasten tapahtumissa ja kaveruuteen kannustavissa viesteissä.

Kuopion Ankkuri-ryhmä


Kuopiossa toimii Ankkuri-ryhmä, joka tekee ennalta ehkäisevää työtä nuorten rikoksentekijöiden sekä heidän perheidensä kanssa. Varhainen ja nopea puuttuminen kaikkiin lasten ja nuorten tekemiin rikoksiin estää rikoskierteen syntymisen ja sitä kautta nuorten syrjäytymisen yhteiskunnasta.

Ankkurin tärkein tehtävä on ennalta ehkäistä lasten ja nuorten rikoskierteen syntyminen puuttumalla lapsen tekemään ensimmäiseen rikokseen sekä ohjata lapsi pitkäkestoisen tuen ja asiakkuuden piiriin.

Lisätietoja Kuopion Ankkuri-ryhmästä: www.poliisi.fi/ita-suomi/prime108_fi.aspx

Yhteystiedot Yhteystiedot

Draamakasvattaja Anni Marin, anni.marin@kuopio.fi, 044 718 2380

Ajankohtaista Ajankohtaista

Materiaaleja Materiaaleja

Sankaritarinoita Sankaritarinoita