Juankoski here I come


Maataloudesta ja monipuolisesta teollisuudesta tunnettu Juankoski liittyi osaksi Kuopion kaupunkia vuoden 2017 alusta. Juankosken teollinen historia alkaa jo vuodesta 1746.  Teollisuus on hiipunut vuosien saatossa, mutta vanha ruukkialue rakennuksineen on säilynyt upeana ja aktiivisena. Nykyisin on asukkaita vähän alle 5000.

Historiallisen ruukkimiljöön vanhat rakennukset ovat osittain uusiokäytössä. Masuuni Brunoun museo on avoinna kesäisin. Opastettuja ruukkikierroksia järjestetään tilauksesta ympäri vuoden.  Soittokunnan talo (entinen kauppatalo), toimii Juantehtaan soittajien ja musiikinharrastajien harjoitustilana ja kulttuurihistoriallisen seuran leipomo-kahviona.

Saimaan vesireitti polveilee Kuopiosta Juankosken kautta Tahkolle ja aina Varpaisjärvelle saakka. Juankosken satamassa järjestetään vuosittain perinteiset Kanavajuhlat.  Pisan luonnonsuojelualueen  korkein kohta Lastukoskella kohoaa noin 270 metriin merenpinnasta. Pisa on tunnettu upeista järvi- ja metsämaisemat näköaloistaan. Pisan näköalatornilta löytyy polku Pirunkellarille, joka on syntynyt ihmisten hakatessa vuorikristallia korukiviksi.

Vuonna 1595 solmitun Täyssinän rauhan raja kulkee Pisan kohdalla. Ruotsin ja Venäjän välille solmitun rauhan rajamerkit hakattiin Pisan kiviin, joista voi edelleen erottaa Ruotsin kolme kruunua, vuosiluvun 1595, rajavaltuutettujen nimikirjaimet sekä ortodoksisen ristin Venäjän symbolina.

Juankoski tunnetaan myös Juice Leskisestä. Leskinen eli paikkakunnalla lapsuus- ja nuoruusaikansa. Juicelle nimettiin oman tori  1980-luvulla ja vuonna 1995 pystytettiin torille näköispatsas. Musiikki ja teatteri tuovat näkyvyyttä juankoskelaiseen harrastetoimintaan.  Juankosken näytelmäkerho ja Säyneisen Nuorisoseuran kesäteatteri toimivat aktiivisesti.

 

Juankosken palveluopas Juankosken palveluopas

Oppaaseen on koottu kattava tietopaketti Kuopion kaupungin palveluista Juankoskella vuoden  2017 alusta. Oppaassa on myös Juankosken palveluiden laaja puhelinluettelo.

Juankosken palveluopas (pdf)