Kiitos kaveruudelle

Kuopion kaupungin yhtenä hyvinvointitavoitteena on, että ketään ei kiusata. Kaupungissa toimii moniammatillinen kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen työryhmä, jossa pohditaan erilaisia tapoja ennaltaehkäistä kiusaamista ja puuttua kiusaamiseen sekä harjoitella kaveritaitoja.

Työryhmä toteuttaa vuosittain mm. Koulu- ja päiväkotirauhan julistuksen Kuopion torilla elokuun lopussa. Tapahtuma muistuttaa kaikkia siitä, että jokainen päivä on kaveripäivä ja ketään ei kiusata!

Kiitos kaveruudelle -draamatoiminnan avulla edistetään lasten ja nuorten vuorovaikutus- ja kaveritaitoja koulussa ja sitä kautta ennaltaehkäistään kiusaamistilanteiden syntyä. Toiminta sisältää draamakasvattajan ohjaamia työpajoja 5.-6. luokille, koulutuksia ja Kiitos kaveruudelle -käsikirjan. Käsikirjan oheismateriaalina ovat kuopiolaisen graafikko-kuvittaja Elli Vähäkankaan piirtämät Pähkä ja Kamu -tunnetilakortit, jotka voi tulostaa omaan käyttöön.

Myös Kuopion kaupungin varhaiskasvatuksessa on tehty ”Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma”.
 

Sankarikaveri puuttuu!

Sankarikaveri on sellainen tyyppi, joka uskaltaa ja haluaa puuttua kiusaamiseen aina, kun sellaista kohtaa. Meistä jokainen, niin lapset kuin aikuisetkin, voi pukea ylleen sankarikaveriviitan ja täydentää kasvonsa kuvaan – sankarikaveri puuttuu!

Kaupungin nettisivulle kerätään sankaritarinoita Sankarikavereista, jotka ovat puuttuneet kiusaamiseen ja olleet erityisen hyviä ystäviä heikommille. Voit itse kirjoittaa tarinasi meille nimettömänä osoitteessa: my.surveypal.com/sankarikaveri. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 28.2.2018 Kuopio-tuotepaketteja. Arvontaan osallistuminen on vapaaehtoista, ja yhteystiedot ja tarinat käsitellään erillään.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät voivat myös mielellään käyttää Sankarikaveri-materiaalia aiheen esiin nostamiseksi vaikkapa värityskuvina tai ilmoitustauluilla.

Pähkä ja Kamu

Puijon metsän siimeksestä kaivautui esiin iloinen parivaljakko – liito-orava Pähkä ja viitasammakko Kamu. Liekö kevätaurinko heidät jo herättänyt? Nämä kaverukset haluavat olla kaikkien lasten kavereita ja kannustavat kaikkia lapsia olemaan myös keskenään kavereita. Kuopiolaiset suojelevat Pähkää ja Kamua Puijon metsissä heidän uhanalaisuutensa vuoksi, ja nyt Pähkä ja Kamu haluavat puolestaan suojella kaikkia lapsia Kuopiossa kiusaamiselta.

Pähkä ja Kamu ovat erilaisia ja silti parhaat ystävät. He pitävät ulkona liikkumisesta ja kaikenlaisista kilpailuista Puijon metsissä. Pähkä ja Kamu kutsuvat myös kaikki lapset liikkumaan ja löytämään omat vahvuutensa!

Pähkää ja Kamua voi nähdä erilaisissa lasten tapahtumissa ja kaveruuteen kannustavissa viesteissä.

Yhteystiedot Yhteystiedot

Kiusaamisen ennaltaehkäisyn ja puuttumisen työryhmä

Työryhmän puheenjohtaja
Hyvinvointikoordinaattori
Säde Rytkönen
044 718 2462
sade.rytkonen(at)kuopio.fi

Sankaritarinoita Sankaritarinoita