Kalatalouden edistäminen

Muikkutrooli Kallavedellä

Kaupallinen kalastus

Kuopion kaupungin omistamia vesialueita hyödyntävät monet toimijat. Kalastajat voivat myydä saalistaan vähittäisliikkeisiin tai kalatukkuihin rekisteröidyttyään kaupalliseksi kalastajaksi (ELY-keskus). Kuopiolaisille tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lähikalaa saadaan niidenkin ulottuville, jotka eivät ennätä kalastaa itse lähikalaansa.

Kalastuslaki luokittelee kaupalliset kalastajat toiminnan laajuuden mukaan ryhmiin I ja II. Aiemman lain mukaiset ammattikalastajat ovat nykylain ryhmän I mukaisia kaupallisia kalastajia, joiden liikevaihdon taso ylittää keskimäärin 10 000 euroa. Ryhmän II mukaisilla kaupallisilla kalastajilla on myös oikeus saaliinsa myyntiin, mutta kalastus ei ole yhtä laajaa. Kaupallisilla kalastajilla on oikeus hankkia kalastusluvat myös yli 240 m verkkomäärille ja troolille.

Kuopion kaupungilla on osuuksia useissa osakaskunnissa. Kaupunki voi luovuttaa osakkuuteen perustuvaa kalastusoikeuttaan mm. kaupallisille kalastajille. Muutamien lähellä kaupunkia sijaitsevien osakaskuntien kanssa on tehty sopimus luovutettavien pyydysyksiköiden määrästä ja muista käytännön asioista.

Mikäli kalastajalle ilmenee tarvetta päästä osakaskunnan vesialueille, kaupunki voi tarvittaessa selvittää, voisiko kaupunki ja osakaskunta päästä sopimukseen kaupungin osuuksiin perustuvan kalastusoikeuden luovuttamisesta kalastajille.

Lisätietoa elinkeinokalataloudesta ELY-keskuksen sivuilta

Jäähileasema

Kuopion kaupunki ylläpitää Kuopionlahdella jäähileasemaa. Jäähileasemalle on mahdollista saada avain vesialueiden hoitajalta. Korvaus määräytyy käyttöasteen mukaan.

Kalaryssäys-kalamarkkinat

Kuopion Kalaryssäys järjestetään vuosittain syyskuun toisena viikonloppuna. Tapahtuma kerää Kuopion satamatorille vuosittain kymmeniä kauppiaita ja kymmeniä tuhansia markkinavieraita. Lisätietoa tapahtumasta I Love Kuopio sivustolta ja näytteilleasettajaksi ilmoittautumisesta Myyjäksi Kalaryssäykseen 8.-10.9.2023 (ilovekuopio.fi).

Yhteystiedot

Tino Hovinen

vesialueiden hoitaja