Kalastus

kaksi kalastajaa kallavedellä kuopiossa

Kuopion kaupunki tarjoaa erittäin hyvät kalastusmahdollisuudet omistamillaan vesialueilla.

Lisätietoa kaupungin tarjoamista kalastusmahdollisuuksista löydät kohdista Kalastusluvat ja Iso-Valkeisen urheilukalastuspaikka. Kaupunki on mukana myös Kalatalouden edistämisessä.

Kaupungin omistuksessa on noin 9500 hehtaaria vesialuetta Pohjois- ja Etelä-Kallavedellä sekä alueita Kuopionniemen pienissä lammissa ja järvissä. Kaupunki on myös osakkaana useissa osakaskunnissa.

Istutettavina kalalajeina Kallavedellä on yksikesäiset kuhanpoikaset sekä yli 2-vuotiaat järvitaimenet. Planktonsiikaa on istutettu Kolmisopen, Iso-Valkeisen, Valkeisen (keskustassa) sekä Leväsenlammen vapakalastusalueille. Vuonna 2015 alkoi myös järvitaimenen merkintäkoe. Merkkipalautuksia kaivataan edelleen, jotta tuloksia voidaan tulkita ja seurata järvitaimenen kasvua Kallavedellä. Vuonna 2016 alkoivat myös järvisiian istutukset.

Kuopion vapakalastusalueet

Kallansiltojen ja Matkuksen välillä on useita Kuopion kaupugin omistamia lampia. Nämä pienvesistöt ovat kaupungin vapakalastusalueita.

Vapakalastusalueita ovat: Iso-Valkeisen länsiosa (moottoritien Päivärannan puolella), Pieni-Valkeinen Päivärannassa, Rahusenlampi, Ritosenlampi, Pitkälampi, Saarijärvi, Maljalampi, Sammakkolampi, Leväsenlampi, Pieni-Neulalampi, Neulalampi (kaupungin omistama osuus), Litmasenlampi, keskustan Valkeinen, Kuvelammet, Kolmisoppi ja Vuorilampi.

Kalastamista vapakalastusalueilla saa harjoittaa yhdellä vavalla, ongella, pilkillä, heitto- tai vetouistimella ja perholla. Heitto- ja vetouisteluun sekä perhokalastukseen tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun suorittaminen (18–69-vuotiaat). Muilla kalastusvälineillä kalastaminen on kielletty.

Pienvesien tilaa seurataan tarvittaessa koekalastuksilla. Osasta koekalastuksia laaditaan tarkempia raportteja.

Kalastus osakaskuntien vesialueilla

Osakaskuntien osakkaana kaupunki pyrkii edistämään kalastusta varsinkin niillä vesialueilla, joille on vaikea saada muuten lupia ja joiden kalastoa voidaan kalastuksen avulla parantaa ja ylläpitää. Lisätietoja antaa kaupungin vesialueiden hoitaja.

Yleiskalastusoikeudet ja rajoitukset

Iso-Valkeisen urheilukalastusalueella on voimassa ELY-keskuksen päätös, jolla yleiskalastusoikeudet eivät ole voimassa. Näillä alueilla kalastukseen tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Muilla Kuopion kaupungin vesialueilla pätevät yleiskalastusoikeudet kalastuslupien ja määräysten mukaisesti.

Kaupungilla on vesialueillaan kattava kalamaja-, laavu-, keittokatos- ja nuotiopaikkaverkosto. Rantautumispaikat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

Yhteystiedot

Tino Hovinen

vesialueiden hoitaja