Esteettömät kohteet

Ylä-antikkalan esteetön laavu

Liikuntarajoitteisille soveltuvia retkikohteita löytyy eri puolilta Kuopiota. Pääosa kohteista on esteettömiä laavuja tai grillikatoksia ja saavutettavissa kesäaikaan, mutta esimerkiksi Ylä-Antikkalan laavulle pääsee myös talvella. Puijonnokan laavulle sekä Pölhöön on mahdollista kulkea autolla, jossa on invaliditunnus. Pölhöön menevällä tiellä on puomi, jonka avain on haettavissa valtuusto-virastotalolta kaupungin asiakaspalvelusta. Myös Suovunkosken laavulle sekä Nurmisaareen pääsee autolla. Nurmisaaressa on myös puomi, jonka avain on saatavissa asiakaspalvelusta. Esteettömiä saaristokohteita löytyy Hietasalosta sekä Vatasen saaresta. Rantautumiseen vaikuttaa kulloinkin vallitseva veden korkeus ja liikkeellä kannattaakin olla saattajan kanssa.

Muita esteettömiä kohteita ovat mm. Riistavesi-Vehmersalmi venereitin varrella oleva Summanlammen tulipaikka, jonne pääsee myös autolla. Lisäksi Vehmersalmella suunnalla olevat Niittylahden ja Suuri-Petäisen laavut ovat esteettömiä ja Kolmisoppi-Neulamäen alueella olevalle Vuorilammen tulipaikalle pääsee esteettömästi.

Tahkolla esteettömästi saavutettavia laavuja ovat mm. Nallelaavu, Sieraniemen laavu sekä Tahkon rantakota. Mäkiaution laavulle pääsee saattajan kanssa.

Joistakin edellä mainituista kohteista puuttuu vielä esteetön huussi, mutta pyrimme rakentamaan uusia huusseja myös liikuntarajoitteisille. Metsähallituksen Retkikartta.fi -palvelusta löytyy lisätietoja retkikohteista ja mm. niiden esteettömistä palveluista.

Puijon laelle on rakennettu lyhyt, noin 200 m pituinen esteetön luontoreitti, mutta muita varsinaiseen esteettömään retkeilyyn tarkoitettuja reittejä ei kaupungilla toistaiseksi ole. Liikuntarjoitteisille on kuitenkin olemassa erilaisia maastossa liikkumiseen tarkoitettuja välineitä, joista löytyy lisätietoa mm. Kehitysvammaisten tukiliitosta ja Malikesta.