Upea vesistökaupunginosa


Vehmersalmen kuntakeskus sijaitsee 50 km päässä Kuopion keskustasta. Vehmersalmen alueesta on vettä yli kolmasosa, noin 200 km² ja rantaviivaa yhteensä 890 km. Vapaa-ajan asuntoja Vehmersalmella on yli 1 500. Runsaiden vesistöjen ansiosta olosuhteet vesistömatkailulle ja luonnonläheiselle vapaa-ajan vietolle ovat erinomaiset.
Vehmersalmella on asukkaita noin 2000. Suurin osa työpaikoista on palvelualoilla. Maa- ja metsätalouden osuus kaikista työpaikoista on vähitellen laskenut. Taajama-alue on rakennettu väljästi ja rakennuskanta on lähes yksinomaan pientaloasuntoja.

Kuntakeskuksesta löytyvät mm. pankkipalvelut, asiamiesposti, Alkon tilauspalvelu, kaksi päivittäistavarakauppaa, apteekki, kaksi ravintolaa, huoltoasema, tilitoimisto, kaksi kukkakauppaa / hautaustoimistoa, kaksi parturi-kampaamoa sekä taksi. Vehmersalmen terveysasemalla ovat lääkärin ja omahoitajan vastaanotot, hammashoitola sekä äitiys- ja lastenneuvolat. Yhteispäivystys on KYSissä virka-ajan ulkopuolella. Vehmersalmen koululla järjestetään myös esiopetus,  kylällä on Poijun päiväkoti, kirjasto, nuorisotalo Majakka sekä kansalaisopiston toimintaa.

Vehmersalmen asukastupa, Vehmertupa, on osoitteessa Laivarannantie 1.  Tilaa voi käyttää ja vuokrata yhdistysten ja yksityisten käyttöön. Sisäliikuntatilat löytyvät koulun yhteydestä ja Majakalta. Lisäksi koulun yhteydessä on kuntosali. Ulkoliikuntapaikkoja ovat urheilukenttä, koulun lähiliikuntapaikka, jääkiekkokaukalo, tenniskenttä, uimaranta satamassa sekä valaistu kuntopolku / hiihtolatu.

Vehmersalmen kaunis luonto on inspiroinut myös useita taiteilijoita. Akseli Gallen-Kallela maalasi kuuluisan taulunsa Sammon taonta Vehmersalmella kesällä 1893.

Vehmersalmen kaupunginosayhdistys ry

 

Vehmersalmen palveluopas

 

Oppaaseen on koottu tietopaketti Vehmersalmen palveluista ja yrityksistä.

Vehmersalmen palveluopas (pdf)