Unihaaste: Miten laitat itsesi lepotilaan?

Haluamme haastaa kaikki kuopiolaiset nukkumaan paremmin!

Hyvä uni on meille kaikille tärkeää, mutta monelle uniongelmat ovat valitettavan tuttuja. Anna vertaistukesi ja jaa kanssamme mikä auttaa sinua rentoutumaan, palautumaan ja pääsemään lepotilaan!  

Tutkimusten mukaan noin 25 % suomalaisista nukkuu liian vähän. Arki nipistää helposti unemme määrää ja laatua. Uni huoltaa kuitenkin mieltä ja kehoa kokonaisvaltaisesti. Unessa mieli ja ruumis saavat levätä ja energiat palautua. Uni uudistaa erityisesti aivojen toimintakyvyn, mikä on mielenterveyden kannalta oleellista.

Kun nukut riittävästi:

  • Muisti vahvistuu
  • ​Oppiminen tehostuu
  • ​Luovuus lisääntyy
  • Vastustuskykysi vahvistuu

Uni tasapainottaa elimistöä, mielialaa ja lihasten palautumista. Se vaikuttaa myös suorituskykyyn ja yleiseen terveydentilaan. Lisäksi uni ylläpitää hormonitoiminnan tasapainoa.

Tässä viisi vinkkiä parempaan uneen, joita voit kokeilla jo vaikka tänä iltana ja huomenaamuna:

  1. Viilennä makuuhuone. Nukahtamisen kannalta optimaalinen lämpötila on noin 18–21°C.
  2. Mene nukkumaan samaan aikaan joka päivä. Säännöllisyys on nukahtamisen A ja O. Unirytmistä kannattaa pyrkiä pitämään kiinni myös lomien aikana.
  3. Vältä raskasta liikuntaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Liikunnan kohottama vireystila ja verenpaine vaikeuttavat nukahtamista. Kokeile mieluummin rauhallista iltakävelyä muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa.
  4. Rauhoita makuuhuone ruuduilta. Puhelimien ja muiden laitteiden heijastama sininen valo huijaa kehomme ajattelemaan, että on aika herätä.
  5. Älä torkuta. Torkuttaminen voi käynnistää uuden unisyklin ja sekoittaa kehon sisäisen kellon.

Moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta tai voimakkaasta väsymyksestä. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat palautumaan ja nukkumaan paremmin myös silloin kun arkirytmi on vaihtelevaa:

  • Tee työpäivän jälkeen kotona jotain mukavaa ja rentouttavaa.
  • Pyri yövuoron jälkeen mahdollisimman pitkään, yhtäjaksoiseen uneen.
  • Tee normaalit iltarutiinit, vaikka menisit nukkumaan poikkeukselliseen aikaan.
  • Muista säännöllinen rytmi myös vapaa-ajalla.
  • Syö yövuorossa pääateria vuoron alussa, jotta pysyt virkeänä vuoron loppuun saakka.
  • Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat jaksamaan sekä nukkumaan paremmin.

Ei kannata uskoa kaikkea mitä unesta kerrotaan! Uneen liittyy valtava määrä uskomuksia ja myyttejä. Haluamme murtaa yleisimmät myytit puolestasi ja auttaa sinuakin nukkumaan sekä voimaan paremmin!

Viikonloppuisin voi maksaa univelkoja nukkumalla pidempään. Ei kannattaisi! Nukkuminen viikonloppuisin ja valvominen viikolla häiritsee vuorokausirytmiä ja tekee virkistävän unen saamisen vaikeammaksi. Kehomme pitää johdonmukaisuudesta ja parasta olisikin nousta sängystä suurin piirtein samaan aikaan joka aamu. Myös viikonloppuisin.

Jotkut pystyvät toimimaan neljän tunnin unilla. Väärin! Tutkimusten mukaan tarvitsemme unta 6–9 tuntia vuorokaudessa. Vähäuniset eivät välttämättä toimi paremmin vähemmällä unen määrällä, he vain eivät tiedä, kuinka väsyneitä ovat. Liian vähäinen uni tekee tehottomaksi ja vaikuttaa suoritus-, arviointi- sekä keskittymiskykyymme. Lisäksi liian vähäinen uni heikentää immuunijärjestelmäämme.

Jokainen tarvitsee 8 tuntia unta. Ei välttämättä! Unen pituuden vaihteluväli aikuisiällä on tavallisesti 6–9 tuntia. Unen pituuden lisäksi merkitystä on unen laadulla. Pitkäkin uni voi olla katkonaista ja kevyttä, jolloin se ei virkistä tarpeeksi.

Ikääntyneet tarvitsevat vähemmän unta. Ei aivan! Ikääntyminen ei sinänsä muuta unen tarvetta, mutta syvimmän unen määrä vähenee vähitellen. Kun uni kevenee, valo, melu tai kehon säryt voivat havahduttaa hereille helpommin.

Liikunta illalla auttaa saamaan unen päästä kiinni. Ei pidä paikkaansa! Ihmiset ovat eri tavalla herkkiä liikunnalle. Toisia se rentouttaa, toisia se virkistää. Sykettä nostava rasittava liikunta liian lähellä nukkumaanmenoa voi nostaa elimistön ylikierroksille ja viivyttää nukahtamista. Kevyt liikunta, joka ei nosta sykettä tai hengästytä, voi helpottaa unen tuloa.

Yhteystiedot

Hyvinvointikoordinaattori Tanja Tilles-Tirkkonen

Tanja Tilles-Tirkkonen

Hyvinvointikoordinaattori

Tiina Nykky

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori