Yleistä pysäköinnistä

 

Pysäköinti Kuopiossa

Kuopion pysäköintilaitokset keskustassa

Pysäköinti Kuopion keskustassa on kätevintä Toriparkissa, jonne pääsee helposti Puijonkadulta kaupungintalon vierestä tai Lyseon lukion läheisyydestä. Ulosajoluiskat löytyvät Haapaniemenkadulta kaupungintalon vierestä sekä kauppakeskus Minnan läheisyydestä. Toriparkissa on autopaikkoja kolmessa tasossa yhteensä 1280 kpl ja se on avoinna 24 h. Myös sähköauton latauspisteitä on 5 kpl K1 -kerroksessa. Lisätietoja Toriparkista löydät täältä.

Pysäköintilaitoksia keskustasta löytyy myös osoitteesta Maaherrankatu 18 (autopaikkoja 130 kpl kahdessa tasossa) sekä Haapaniemenkatu 48 (autopaikkoja 213 kpl neljässä tasossa), molemmat kävelymatkan päästä torilta.

Lisätietoa pysäköintilaitoksista ja ajo-ohjeista täältä.

Väinölänniemi

Väinölänniemen puisto- ja virkistysalueen sekä uimalan ja urheilustadionin pysäköintipaikat löydät kätevästi oheisesta kartasta. Alueen liikennemerkit ovat aina voimassa ja valvontaa suorittaa pysäköinninvalvonnan lisäksi Itä-Suomen poliisi, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kaupungin omistamilla puistoalueilla maastoon ei saa pysäköidä.

Uimalan läheisyydessä, tenniskenttien ja rannan välissä on pysäköintiin tarkoitettu P-alue, joka jää monelta huomaamatta, sillä käynti alueelle on Kallanranta / Satamakadun risteyksestä. Uimalan puoleisella katualueella on liikennemerkein merkitty pysäköintikieltoalue, mutta Kuopionlahden puoleiselle kadulle saa pysäköidä lähes koko matkalta molemmille puolille katua. Vain sillan jälkeen mutkassa ja kasinon kohdalla pikku-uimalaan asti on toinen puoli pysäköintikieltoa.

Ison uimalan ja jäätelökioskin välinen alue on pysäköintikieltoaluetta. Edes läpiajo ei ole sallittu.

Stadionilla urheilutapahtumia varten yli sadan autopaikan pysäköintitarve on katu- ja liikennesuunnittelussa otettu huomioon ja mahdollistettu lähialueelle. Myös Satamakatu on kesäaikaan molemmin puolin käytettävissä, niin sataman kuin Väinölänniemen käyttäjiä varten.

Raskaan kaluston pysäköinti

Raskaanliikenteen pysäköintialueita on eri puolilla kaupunkia ja edellyttää autopaikkasopimuksen allekirjoittamista. Sopimuksen voi tehdä määräajaksi tai jatkuvaksi. Lisätietoja täältä.

Kadunvarsipysäköinti keskustassa

Keskustan alueella on kadunvarsipysäköintiin oikeuttavia paikkoja. Pysäköintipaikat on osoitettu liikennemerkein. Maksuvyöhykkeet on jaettu kolmeen eri vyöhykkeeseen, joista lisätiedot ja hinnat saatavilla täältä. Lipukeautomaatit löytyvät pysäköintipaikkojen läheisyydestä ja maksutavat ovat automaatista riippuen kolikot, maksukortit tai mobiilimaksaminen. Mobiilimaksamiseen liittyvät vyöhykekoodit on ilmoitettu lipukeautomaattien yhteydessä.

Kiekonkäyttövelvollisuus on ilmoitettu liikennemerkein. Muista varmistaa pysäköinnin oikeellisuus liikennemerkeistä.

Moottoripyörien pysäköinti

Erillisiä moottoripyörien pysäköintipaikkoja löytyy mm. Savonkadulta (Sokoksen takaa), kaupungintalon pihasta (Puijonkadun puolelta) sekä matkustajasataman läheisyydestä Minna Canthin kadulta. Normaalille lippuautomaattipaikalle moottoripyörää pysäköidessä maksulipuke tulee pitää mukanaan ja tarvittaessa todistaa sen avulla maksaneensa pysäköintimaksun. Tällöin mahdollinen pysäköintivirhemaksu mitätöidään. Mobiilisovelluksia käyttäen tieto maksusta näkyy pysäköinnintarkastajilla rekisteritunnuksen avulla saman tien.

Hyvä tietää pysäköinnistä

Ajoneuvoa, joka ei ole tosiasiallisesti liikennekäytössä, ei saa pysäköidä eikä säilyttää Kuopion kaupungin katu- tai pysäköintialueilla.

Vammaisen pysäköintiluvalla pysäköinti

Vammaisen pysäköintilupa on henkilökohtainen ja se myönnetään vammaiselle henkilölle, joka voi ajaa itse tai häntä voidaan kuljettaa. Tällöinkin lupa myönnetään vammaiselle, ei vammaista kuljettavalle henkilölle. Pysäköintilupa on pysäköimisen ajaksi sijoitettava näkyvään paikkaan autossa tuulilasin sisäpuolelle. Yleiset ohjeet vammaisen pysäköintiluvalla pysäköimiseen avautuu tästä ja lisätietoa löytyy myös mm. Invalidiliiton verkkosivuilta. Lue Kuopion kaupungin pysäköinninvalvonnan ja Itä-Suomen poliisin mediatiedote.

Pysäköintiin liittyvät liikennemerkit

Pysäköintiin ja pysäyttämiseen liittyviä kieltoja ja rajoituksia sekä liikennemerkkejä ja niiden selityksiä on koottu erilliseen muistioon, jonka voit avata tästä.