Vieraslajit

Jättipalsamikasvusto

Vieraslajit ovat eliöitä, jotka ovat levinneet ihmisen tahallisen tai tahattoman toiminnan mukana luontaisilta levinneisyysalueiltaan uusille alueille. Pieni osa uusille alueille levinneistä lajeista pystyy lisääntymään luonnonympäristössä aiheuttaen alkuperäisen lajiston häviämistä ja muita haittoja. Näitä lajeja kutsutaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

Suomessa on noin 1000 vieraslajia, joista haitallisiksi on arvioitu 157. Kuopion seudulla haitallisimpia ovat jättiputki ja jättipalsami, jotka metsiin, niityille ja kosteikkoihin levitessään syrjäyttävät alkuperäisiä kasvilajeja. Jättiputken ja jättipalsamin lisäksi Kuopion seudun haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat muun muassa terttuselja, komealupiini, kurtturuusu, rikkapalsami, jättitatar, karhunköynnökset ja espanjansiruetana.

Lisätietoa vieraslajeista

Tietoa vieraslajeista Suomessa.

Lue lisää vieraslajeista maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Ilmoita havaintosi

Havainnot haitallisista vieraslajeista pyydämme ilmoittamaan Suomen Lajitietokeskuksen laji.fi-palveluun.

Tätä kautta tieto vieraslajista siirtyy myös Kuopion kaupungille.

Jättiputkihavainnot pyydämme lisäksi ilmoittamaan alueellisille ympäristönsuojelupalveluille.

Hävitä haitalliset vieraslajit tontiltasi

Vieraslajilain (1709/2015) mukaan vierasperäistä lajia ei saa päästää leviämään ympäristöön. EU:n vieraslajiluettelossa ja kansallisessa vieraslajiluettelossa on säädetty haitalliset vieraslajit, joita koskee lisäksi kasvatuskielto. Kasvattamiseksi tulkitaan se, että vieraslaji kasvaa kiinteistöllä, joka on omistajansa tai haltijansa jatkuvassa käytössä ja hoidossa. Haitalliset vieraslajit tulee hävittää omalta tontilta eikä niitä saa päästää leviämään oman tontin ulkopuolelle.

Näin kaupunki torjuu vieraslajeja

Kaupunki torjuu kaikki kaupungin mailla olevat jättiputki- ja kurtturuusuesiintymät.

Jättipalsamin osalta kaupunki on keskittänyt torjuntatoimet luonnonsuojelualueiden ja muiden luonnon kannalta erityisen arvokkaiden alueiden ympäristöön.

Lisätietoja

Anniina Le Tortorec

Ympäristönsuojelusuunnittelija

Kalle Ruokolainen

Ympäristönsuojelusuunnittelija