Kuopion kaupungintalo


Kuopion kaupungintalo rakennettiin vuosina 1882-1885. Uusrenessanssia edustavan rakennuksen suunnitteli arkkitehti F.A. Sjöström. Rakennustöitä johti arkkitehti Josef Stenbäck. Tyylillisesti kaupungintalo on 1800-luvun jälkipuoliskon uusrenessanssia. Talon nykyinen ulkoväritys on vuodelta 1974. Kauneimmat kunnantalot -äänestyksessä vuonna 2009 Kuopion kaupungintalo valittiin kolmen kauneimman kunnantalon joukkoon.

Kuopion kaupungintalo rakennettiin syrjäiseen paikkaan


Kuopion kaupungintaloa ei pidä rakentaa kauppatorin laitaan syrjäiseen paikkaan kauas keskustasta. Kaupunki ei koskaan kasva niin suureksi.

Näin todettiin ja uskottiin 1880-luvun Kuopiossa. Siihen rakennus kuitenkin pystytettiin. Ajuri Inkisen tontilta poltettiin kaupungintalon tieltä VPK:n harjoituksissa puutalo. Loput Inkisen pihapiirin rakennuksista purettiin.

Kaupungintalo on ollut monenlaisessa käytössä. Talossa on ollut muun muassa palokunnan ruiskuhuone, huutokauppasali, kirjasto lukusaleineen ja tornissa päivysti palovartija. Kaupunginkanslian henkilökunnan nykyiset sosiaalitilat olivat aikoinaan vankikoppeja.

1970-luvun entisöinti kunnioitti vanhoja perinteitä


Sisäosat ovat vuosien aikana kokeneet monia muutoksia. Jo 1900-luvulla peitettiin katto- ja seinämaalaukset harmaalla yksivärisellä maalilla ja näitä päällemaalauksia on tehty kaikkiaan 3 - 4 kertaa.

Varsinaista entisöintiä tehtiin 1970-luvun peruskorjauksessa ala-aulassa, portaikossa, yläaulassa, juhlasalissa ja entisessä kaupunginvaltuuston istuntosalissa, joka muutettiin henkilökunnan ruokalaksi. Näissä tiloissa palautettiin entiselleen lähinnä seinä- ja kattopinnat, lattiat uusittiin entisöintinäkökohdat huomioon ottaen. Myös alkuperäistä kalustoa, mm. valaisimia palautettiin paikalleen.

Sisäpuolinen peruskorjaus on viimeksi tehty vuosina 1976 - 1979. Tällöin uusittiin mm. ilmastointi, tehtiin uusia huonejärjestelyjä sekä sisämaalausten entisöinti.

"Oikeus kansaa ohjelevi", "Wapautta laki vartioivi"


Kaupungintalon länsipäädyssä on teksti "Oikeus kansaa ohjelevi" ja  itäpäädyssä "Wapautta laki vartioivi". Sanat ovat peräisin A. Oksasen runosta "Porthanin kuvapatsaan paljastettua". Tekstit saatiin kaupungintalon seinään  vasta vuonna 1900, jolloin hankittiin myös aikaisemmin hankkimatta jäänyt kello.

Kaupungintalo on Kuopion hallinnon keskus


Kuopion kaupungintalossa työskentelee nykyisin yli 50 henkilöä.

Kaupunginjohtajan, palvelualuejohtajien ja johdon sihteereiden työtilat ovat kaupungintalon toisessa kerroksessa, samoin henkilökunnan ruokala. Toisessa kerroksessa kokoontuu myös kaupunginhallitus.

I kerroksessa sijaitsevat kaupunginkanslia, henkilöstön ja työhyvinvoinnin kehittämispalvelu sekä markkinointi, viestintä ja asiakaspalvelu. Kellarikerros on varasto- ja arkistokäytössä ja ullakkotiloihin on 1980-luvulla rakennettu neuvotteluhuone aputiloineen.

Kuopion kaupungintalon juhlasalin vuokraaminen

Voit vuokrata kaupungintalon juhlasalia vuokrausehtojen mukaisesti. Kaupungintaloa käytetään ensisijaisesti kaupungin toimisto- ja kokouskäytössä. Kaupungintalon ulkopuolisen käytön lähtökohtana on, että tilaisuus on arvokas ja kaupungintaloon soveltuva.

Ennen vuokrasopimuksen tekemistä ja vuokravapauden hakemista, varmista kaupungintalon virastomestarilta joko puhelimitse tai sähköpostilla, että juhlasali on käytettävissä toivomanasi aikana.

Kaupungintalon virastomestarit Kaupungintalon virastomestarit

  • virastomestari, puh. 044 718 2072
  • iltavahtimestari, puh. 044 718 1796
  • virastomestari.kaupungintalo(at)kuopio.fi