Kuopion kaupungintalo

Kuopion kaupungintalo kesäisessä maisemassa

Kaupungintalon nykyinen punaruskea ulkoväritys on vuodelta 1974. Kauneimmat kunnantalot -äänestyksessä 2017 Kuopion kaupungintalo valittiin kolmen kauneimman kunnantalon joukkoon. Rakennus on suojeltu kaavalla ja se kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympätistöön.

Kuopion kaupungintalo rakennettiin syrjäiseen paikkaan

Kuopion kaupungintaloa ei pidä rakentaa kauppatorin laitaan syrjäiseen paikkaan kauas keskustasta. Kaupunki ei koskaan kasva niin suureksi.

Näin todettiin ja uskottiin 1880-luvun Kuopiossa. Siihen kaupungintalo kuitenkin rakennettiin vuosina 1882-1885. Uusrenessanssia edustavan rakennuksen suunnitteli arkkitehti F.A. Sjöström. Rakennustöitä johti arkkitehti Josef Stenbäck. Tyylillisesti kaupungintalo on 1800-luvun jälkipuoliskon uusrenessanssia.

Kaupungintalo on ollut monenlaisessa käytössä. Talossa on ollut muun muassa palokunnan ruiskuhuone, huutokauppasali, kirjasto lukusaleineen ja tornissa päivysti palovartija.

1970-luvun entisöinti kunnioitti vanhoja perinteitä

Sisäosat ovat vuosien aikana kokeneet monia muutoksia. Jo 1900-luvulla peitettiin katto- ja seinämaalaukset harmaalla yksivärisellä maalilla ja näitä päällemaalauksia on tehty kaikkiaan 3 – 4 kertaa.

Varsinaista entisöintiä tehtiin 1970-luvun peruskorjauksessa ala-aulassa, portaikossa, yläaulassa, juhlasalissa ja entisessä kaupunginvaltuuston istuntosalissa, joka muutettiin henkilökunnan ruokalaksi. Näissä tiloissa palautettiin entiselleen lähinnä seinä- ja kattopinnat, lattiat uusittiin entisöintinäkökohdat huomioon ottaen. Myös alkuperäistä kalustoa, mm. valaisimia palautettiin paikalleen. Vuonna 2022 ruokala remontointiin ja otettiin uudelleen käyttöön kokous- ja juhlatilana.

Sisäpuolinen peruskorjaus on viimeksi tehty vuosina 1976 – 1979. Tällöin uusittiin mm. ilmastointi, tehtiin uusia huonejärjestelyjä sekä sisämaalausten entisöinti.

“Oikeus kansaa ohjelevi. Wapautta laki vartioivi”

A. Oksanen

Kaupungintalon länsipäädyssä on teksti “Oikeus kansaa ohjelevi” ja  itäpäädyssä “Wapautta laki vartioivi”. Sanat ovat peräisin A. Oksasen runosta “Porthanin kuvapatsaan paljastettua”. Tekstit saatiin kaupungintalon seinään  vasta vuonna 1900, jolloin hankittiin myös aikaisemmin hankkimatta jäänyt kello.

Kuopion kaupungintalo on valittu Suomen kolmen kauneimman kaupungintalon joukkoon viimeksi vuonna 2017.

Kaupungintalo on Kuopion hallinnon keskus

Kuopion kaupungintalossa työskentelee nykyisin yli 50 henkilöä.

Kaupunginjohtajan, apulaiskaupunginjohtajien ja johdon sihteereiden työtilat ovat kaupungintalon toisessa kerroksessa. Toisessa kerroksessa kokoontuu myös kaupunginhallitus.

I kerroksessa sijaitsevat hallintopalvelu, henkilöstöpalvelu sekä markkinointi ja viestintä. Kellarikerros on varasto- ja arkistokäytössä. Ullakkotiloihin rakennettiin 1980-luvulla neuvotteluhuone aputiloineen.

Kaupungintalon pieni juhlasali
Kaupungintalon pienessä juhlasalissa on Juho Rissasen Piirileikki metsässä -teos vuodelta 1923.

Kuopion kaupungintalon juhlasalin vuokraaminen

Voit vuokrata kaupungintalon juhlasalia vuokrausehtojen mukaisesti. Kaupungintaloa käytetään ensisijaisesti kaupungin toimisto- ja kokouskäytössä. Kaupungintalon ulkopuolisen käytön lähtökohtana on, että tilaisuus on arvokas ja kaupungintaloon soveltuva.

Ennen vuokrasopimuksen tekemistä, varmista kaupungintalon virastomestarilta joko puhelimitse tai sähköpostilla, että juhlasali on käytettävissä toivomanasi aikana.

Esteetön kulku kaupungintalolle

Soita ja sovi tapaaminen kansliaan tai soita tarvittaessa ovien avauksesta virastomestarille 044 718 2072.

Kaupungintalo, 1. kerros. Esteetön sisäänkäynti rakennuksen takana parkkipaikan puolella. Sieltä esteetön kulku hissiin, wc-tilaan sekä hallintopalveluihin.
Kuopion kaupungintalo, 2.kerros. Kulku hissiltä esteettömästi kaupunginhallituksen kokoushuoneeseen, juhlasaliin sekä naulakkoon ja kahteen muuhun kokoushuoneeseen rakennuksen itäpäädyssä.

Lisätietoja

Marko Kostilainen

virastomestari

Hal­lin­to­pal­ve­lu

Jari Rusanen

iltavahtimestari

Hal­lin­to­pal­ve­lu