Kansainvälinen kulttuuri- ja tapahtumayhteistyö

Kuopion kaupunki tekee kansainvälistä yhteistyötä laajan verkoston kanssa, ja uusia kontakteja saadaan jatkuvasti kansainvälisen yhteistyön ja kokemusten vaihdon kautta, kuten esimerkiksi ulkomaisesta työssäoppimisesta tai kansainvälisistä konferensseista.

Myös Kuopion kouluilla on laajaa kansainvälistä hanketoimintaa. Oppilaitoksilla on perinteisesti laajimmat kansainväliset kontaktiverkostot. Käytännön kansainvälistä yhteistyötä tehdään asiantuntijaverkostoissa esim. opiskelijaliikkuvuuden edistämiseksi.

Kansainväliset tapahtumat

Kuopiossa järjestetään vuosittain useita erikokoisia tapahtumia kulttuurista huippu-urheiluun, joista suurimmat keräävät osallistujia ympäri maailmaa.

Kuopio Tanssii ja Soi, kansainväliseltä nimeltään Kuopio Dance Festival, on Pohjoismaiden vanhin kansainvälinen tanssifestivaali, joka elävöittää paikallista kulttuuria, lisää taiteen tunnettuutta sekä vaikuttaa tanssitaiteen kehittymiseen ja ihmisten hyvinvointiin tuomalla tanssin ihmisten ulottuville. Vuodesta 1970 lähtien järjestetylle viikon kestävälle festivaalille osallistuu aloittelijoita, harrastajia ja ammattitanssijoita Suomesta ja ympäri maailmaa.

ANTI – Contemporary Art Festival on vuodesta 2002 lähtien järjestetty nykytaiteen festivaali, jossa suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden taide tuodaan sen perinteisistä esityspaikoista keskelle kuopiolaisten arkea esittämällä sitä julkisissa tiloissa ympäri kaupunkia.

Kuopiorock on vuodesta 2003 lähtien vuosittain järjestetty kolmipäiväinen rockmusiikkifestivaali, jonka esiintyjät ovat suomalaisia ja kansainvälisiä rockmusiikin kärkinimiä.

Finland Ice Marathon on vuosittain Kallaveden luonnonjäällä järjestettävä luistelutapahtuma, jossa kilpaillaan luistelussa, sauvaluistelussa, nastapyöräilyssä, nastajuoksussa ja potkukelkkailussa. Kuopiossa tapahtuma on järjestetty vuodesta 1984 lähtien.

IRONMAN on Tahkolla järjestettävä yksipäiväinen kestävyyskilpailu, jossa osallistujat useista kymmenistä maista kilpailevat uinnissa, pyöräilyssä ja juoksussa. Tulevina vuosina Kuopiossa ja Tahkolla järjestetään myös useita kansainvälisiä suunnistustapahtumia, Suunnistuksen MM-esikarsinnat vuonna 2023, Suunnistuksen World Cup 2024 ja Suunnistuksen maailmanmestaruuskisat 2025.

Lisätietoa tapahtumista löydät täältä.

Gastronomia ja kansainvälistä yhteistyötä

Kuopio teki vaikutuksen jopa European Region of Gastronomy ‑tunnustuksen päättäjiin ja alueelle myönnettiin virallinen ERG-tunnustus vuosille 2020–2021. Gastronomia on kokonaisvaltainen kokemus. Se on herkullista, puhdasta ruokaa ja maukkaita juomia yhdistettynä ikimuistoisiin hetkiin ja aitoon läsnäoloon. Siinä on kyse kulttuurista, kädentaidoista, musiikista, ihmisistä ja kohtaamisista. Meillä on Kuopion alueella jotain ainutlaatuista: puhtaat vesistöt, metsät ja ilma sekä kyky hyödyntää luonnon rytmiä.

ERG-tunnustuksen myötä alue on onnistunut saamaan kansainvälisen yleisön huomion (ainakin tunnustuksen ajaksi), ja sillä on potentiaalia saavuttaa paljon myös taloudellisesta näkökulmasta. Matkailuala on yksi ilmeisimmistä toimialoista, joissa gastronomista innostusta hyödynnetään, mutta ovet ovat samalla avoinna kaikille, jotka haluavat tutustua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja luoda kumppaniverkostoja.

Ruoka yhdistää perheitä ja kulttuureita sekä tasoittaa tietä yrityksille ja jopa kokonaisille valtioille menestyä yhdessä.