Kansainvälinen kulttuuri- ja tapahtumayhteistyö

Kuopion kaupunki tekee kansainvälistä yhteistyötä laajan verkoston kanssa, ja uusia kontakteja saadaan jatkuvasti kansainvälisen yhteistyön ja kokemusten vaihdon kautta, kuten esimerkiksi ulkomaisesta työssäoppimisesta tai kansainvälisistä konferensseista.

Myös Kuopion kouluilla ja kulttuurilaitoksilla on laajaa kansainvälistä toimintaa. Oppilaitoksilla on perinteisesti laajimmat kansainväliset kontaktiverkostot. Käytännön kansainvälistä yhteistyötä tehdään asiantuntija- ja osaajaverkostoissa.

Kuopion Musiikkikeskus ja Kuopion kaupunginorkesteri

Kuopion Musiikkikeskus on kansainvälisen tason konsertti- ja kongressikeskus Savon sydämessä. Talon ylpeys on 1050-paikkainen Konserttisali, jonka akustiikan on suunnitellut professori Alpo Halme. Kansainvälisessä mittakaavassa loistava sali on houkutellut Kuopioon konsertoimaan lukuisia maineikkaita orkestereita (mm. Leipzigin Gewandhaus-orkesteri, Pietarin Mariinski-teatterin orkesteri sekä Academy of St. Martin in the Fields) ja muita kansainvälisiä esiintyjäryhmiä.

Onnistuneen akustiikan ansiosta myös johtavat kansainväliset levy-yhtiöt ovat valinneet Kuopion Musiikkikeskuksen salin levytyksiinsä. Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestetään säännöllisesti kansainvälisiä tapahtumia, kuten Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali sekä Epilepsia-symposium.

Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisali on myös Kuopion kaupunginorkesterin kotisali. Kaupunginorkesteri tuo lähes viikoittain salin estradille kansainvälisen tason kapellimestari- ja solistivieraita, jotka saapuvat Kuopioon eri puolilta Eurooppaa. Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimii vuoden 2023 alusta japanilaissyntyinen ja molemmin puolin Tyyntä Valtamerta varttunut Eugene Tzigane.

Orkesterissa on 44 vakituista muusikkoa, jotka edustavat yli 10 kansallisuutta. Kuopion kaupunginorkesterin koesoittoihin saapuukin hakijoita ympäri maailmaa. Kaupunginorkesteri on esiintynyt Suomen rajojen ulkopuolella mm. Ruotsissa, Tanskassa, Itävallassa, Japanissa ja Kiinassa ja konsertoinut Kuopion ystävyyskaupungeissa, kuten Bodøssa, Norjassa ja Shanghaissa, Kiinassa. Lisäksi orkesterilla on vuosien myötä ollut kansainvälistä henkilöstövaihtoa ja -yhteistyötä mm. Shanghain oopperan kanssa.

Kansainväliset tapahtumat

Kuopiossa järjestetään vuosittain useita erikokoisia tapahtumia kulttuurista huippu-urheiluun, joista suurimmat keräävät osallistujia ympäri maailmaa.

Kuopio Tanssii ja Soi, kansainväliseltä nimeltään Kuopio Dance Festival, on Pohjoismaiden vanhin kansainvälinen tanssifestivaali, joka elävöittää paikallista kulttuuria, lisää taiteen tunnettuutta sekä vaikuttaa tanssitaiteen kehittymiseen ja ihmisten hyvinvointiin tuomalla tanssin ihmisten ulottuville. Vuodesta 1970 lähtien järjestetylle viikon kestävälle festivaalille osallistuu aloittelijoita, harrastajia ja ammattitanssijoita Suomesta ja ympäri maailmaa.

ANTI – Contemporary Art Festival on vuodesta 2002 lähtien järjestetty nykytaiteen festivaali, jossa suomalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden taide tuodaan sen perinteisistä esityspaikoista keskelle kuopiolaisten arkea esittämällä sitä julkisissa tiloissa ympäri kaupunkia.

Kuopiorock on vuodesta 2003 lähtien vuosittain järjestetty kolmipäiväinen rockmusiikkifestivaali, jonka esiintyjät ovat suomalaisia ja kansainvälisiä rockmusiikin kärkinimiä.

Finland Ice Marathon on vuosittain Kallaveden luonnonjäällä järjestettävä luistelutapahtuma, jossa kilpaillaan luistelussa, sauvaluistelussa, nastapyöräilyssä, nastajuoksussa ja potkukelkkailussa. Kuopiossa tapahtuma on järjestetty vuodesta 1984 lähtien.

Tulevina vuosina Kuopiossa ja Tahkolla järjestetään myös useita kansainvälisiä suunnistustapahtumia kuten Suunnistuksen World Cup 2024 ja Suunnistuksen maailmanmestaruuskisat 2025.

Lisätietoa tapahtumista löydät täältä.

Gastronomia ja kansainvälistä yhteistyötä

Kuopio teki vaikutuksen jopa European Region of Gastronomy ‑tunnustuksen päättäjiin ja alueelle myönnettiin virallinen ERG-tunnustus vuosille 2020–2021. Gastronomia on kokonaisvaltainen kokemus. Se on herkullista, puhdasta ruokaa ja maukkaita juomia yhdistettynä ikimuistoisiin hetkiin ja aitoon läsnäoloon. Siinä on kyse kulttuurista, kädentaidoista, musiikista, ihmisistä ja kohtaamisista. Meillä on Kuopion alueella jotain ainutlaatuista: puhtaat vesistöt, metsät ja ilma sekä kyky hyödyntää luonnon rytmiä.

ERG-tunnustuksen myötä alue on onnistunut saamaan kansainvälisen yleisön huomion (ainakin tunnustuksen ajaksi), ja sillä on potentiaalia saavuttaa paljon myös taloudellisesta näkökulmasta. Matkailuala on yksi ilmeisimmistä toimialoista, joissa gastronomista innostusta hyödynnetään, mutta ovet ovat samalla avoinna kaikille, jotka haluavat tutustua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin ja luoda kumppaniverkostoja.

Ruoka yhdistää perheitä ja kulttuureita sekä tasoittaa tietä yrityksille ja jopa kokonaisille valtioille menestyä yhdessä.