Kehittäminen

Kuopio kumppaneineen mahdollistaa kestävän kasvun ja hyvän elämän.
Kuopion kaupungissa on käynnissä useita merkittäviä kaupungin strategiaa, elinvoimaisuutta ja kasvua tukevia kärkihankkeita ja muita kehittämishankkeita. Kehittämistoimenpiteiden rahoituksessa hyödynnetään ulkopuolista rahoitusta aina, kun se on mahdollista (esim. EU-rahoitus).
Kaupungin projektit liittyvät Kuopion strategisiin päämääriin:
- Hyvinvoiva ja yhteisöllinen Kuopio
- Elinvoimainen ja kasvava Kuopio
- Ilmasto- ja resurssiviisas Kuopio
- Uudistuva ja yhdessä tekevä Kuopio
sekä strategisia päämääriä läpileikkaaviin kolmeen teemaan:
- Digitalisaatio
- Kumppanuus
- Kansainvälisyys
Kuopion kaupunki toimii kumppanina ja osarahoittaa myös lukuisia muiden toimijoiden koordinoimia projekteja. Kuopion kaupungin mahdollisuus osallistua projekteihin vaihtelee eri aikoina ja resurssien mukaan. Hanke- ja projektiesitykset edellyttävät hyvissä ajoin keskustelua Kuopion kaupungin edustajien kanssa.
EU-rahoitteista projektitoimintaa
Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 (EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakausi 2021-2027)
Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelma tukee elinkeino-, energia-, ilmasto-, innovaatio-, koulutus- ja työllisyyspolitiikkaa sekä syrjäytymisen ja köyhyyden vastaista työtä. Ohjelma sisältää Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR), Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) sekä Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) toimet. Uutena kokonaisuutena ohjelmakaudella on se, että kaupunkien ja valtion välisiin innovaatioekosysteemisopimusten hankkeisiin kohdennetaan ohjelmasta kestävän kaupunkikehityksen rahoitusta. Rahoituksella kehitetään kaupunkien innovaatiokyvykkyyttä ja -ekosysteemejä perustuen kaupungin toimintaan innovaatioalustana elinkeinoelämän, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen yhteistyön vahvistamiseksi
Lisätietoja: Rakennerahastot.fi

Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma (EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakausi 2014–2020)
Kuopion kaupunki on EU:n rakennerahastokaudella (2014–2020) ollut toteuttamassa ja rahoittamassa yhteensä reilua sataa hanketta. Hankkeiden toteutusta jatkuu syksyyn 2023 asti. Kaupungin noin reilun 10 milj. euron rahoituksella on ollut vipuvoimaa yhteensä yli 74 milj. euron hankekokonaisuudelle. Suurin osa (yli 80 %) kaupungin hankerahoituksesta on kohdistunut kaupungin kasvun ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten kehittämiseen sekä työllisyyden parantamiseen. Kaupungin EU-hankkeista kooltaan suurimpia ovat olleet saavutettavuuteen ja vähähiilisyyteen liittyvät investointihankkeet ja työllisyyshankkeet.

Tilannekatsauksia
Kärkihankkeita
-
Savilahden alueen kehittäminen on Kuopion kaupungin strateginen kärkihanke, jonka tavoitteena on rakentaa tulevaisuuden kaupunginosa ilmastoviisaine ja älykkäine ratkaisuineen. Savilahdessa sijaitsee yksi Euroopan kiinnostavimmista oppimis- ja innovaatioympäristöistä ja se on kasvamassa työn, opiskelun ja asumisen yhteisölliseksi alueeksi.
Savilahden kehittämiseen liittyen kaupunki koordinoi useita merkittäviä projekteja.
Lue lisää Savilahden etenemisestä ja kehityshankkeista: savilahti.com
-
Kuopio on yksi esimerkki suomalaisista innokaupungeista, jotka toimivat alustana osaamiselle, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalle sekä tulevaisuuden kannalta tärkeille investoinneille. Innokaupungit, eli innovoivat kaupungit ja yhteisöt, muodostuvat 16 suomalaisesta kaupunkiseudusta, jotka haluavat olla kansainvälisiä edelläkävijöitä kestävässä kaupunkikehittämisessä ja elinkeinoelämän uudistamisessa. Innokaupungit ovat luomassa Suomesta maailman toimivinta kokeilu- ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä. Jokainen kaupunkiseutu on solminut valtion kanssa innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen vuosille 2021–2027.
Kuopio on määritellyt ekosysteemisopimuksessa kärkiteemoikseen terveys- ja hyvinvointiteknologia- sekä vesiosaamisen. Näillä molemmilla alueilla painottuvat data-analyysia ja tekoälyä hyödyntävät digitaaliset ratkaisut.
Ekosysteemisopimusten toteutukseen ohjataan Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmasta kestävän kaupunkikehityksen rahoitusta (EAKR). Kuopio on sitoutunut kuntarahoittamaan ekosysteemisopimuksen hankkeita.
-
Kuopion MAL-sopimusseudun ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus solmittiin syyskuussa 2021. Sopimus tuo seudulle lisää panostuksia kestävään yhdyskuntarakenteeseen ja vähähiiliseen liikkumiseen. Tavoitteena on rakentaa ilmastoviisaita kaupunkiseutuja, lisätä asuntotuotantoa helposti saavutettavilla alueilla ja kasvattaa kestävien liikkumismuotojen, kuten joukkoliikenteen osuutta liikenteestä. Sopimukset tukevat kaupunkiseutujen elinvoimaa ja sujuvan arjen rakentamista. Huomiota kiinnitetään myös asuinalueiden ja asuntokannan monipuolisuuteen ja liikenneturvallisuuteen sekä lisätään työpaikkojen ja palveluiden saavutettavuutta.
Sopimus kokonaisuudessaan on luettavissa Ympäristöministeriön verkkosivuilta.
-
Mieliteko on kunnianhimoinen kehitysohjelma, jonka tavoite on kirkas ja kova: haluamme lisätä mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia sekä vähentää päihteiden käyttöä ja päihdemyönteisyyttä Pohjois-Savossa. Toiminnan ytimessä on ennaltaehkäisevä toiminta.
-
Viksu Kuopio kokoaa yhteen kaiken sen, mitä Kuopiossa tehdään ilmaston ja resurssiviisauden eteen. Kuopiossa suositaan uusiutuvan energian käyttöä, viisasta liikkumista sekä kiertotaloutta ja huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta.
-
Hanke on päättynyt vuoden 2022 loppuun.
Kuopion kaupunkistrategiassa 2030 digitalisaatio on asetettu strategiaa läpileikkaavaksi tavoitteeksi. Palveluiden digitalisaation murros edellyttää uudenlaisen työn kehittämisen ja johtamisen kulttuurin vaiheittaista omaksumista henkilöstön hyvinvoinnin, sujuvan työn sekä tuottavuuden turvaamiseksi.
Ihmiskeskeinen digitaalinen kunta (IDK) oli kolmevuotinen EU-rahoitteinen hanke. Hankkeen päämääränä oli varautua tulevaan digitalisaatiokehitykseen luomalla uusia asukas- ja käyttäjälähtöisiä palveluiden tuottamisen tapoja määrätietoisella digitalisaation osaamisen nostamisella, valmennuksella ja strategisilla kokeiluilla huomioiden vaikuttavuus, työhyvinvointi ja tuottavuuden kasvu.
Kansainväliset verkostot
Kuopion kaupunki on mukana useissa merkittävissä kansainvälisissä verkostoissa ja projekteissa. Tavoitteena on edistää kaupungin, alueen yritysten, sekä T&K-toimijoiden aktiivista kansainvälistä verkottumista ja kontakteja.