Kolmisoppi-Neulamäki

Neulamäen laaja metsäkokonaisuus on suosittua virkistysaluetta, missä on noin 230 ha:n kokoinen Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualue. Suojelualueet ovat myös osa Natura-verkostoa. Alueella on ympärivuotiseen ulkoiluun tarkoitettuja väyliä ja suojelualueella kiertelee kolme luontopolkua.

Reilun viiden kilometrin mittainen Neulamäen kierto johdattaa Vuorilammen ja Tervaruukin kautta Suurelle Neulamäelle. Luontopolulla voi tutustua muun muassa erilaisiin lehtoihin, joista näyttävin on Kolmisoppeen laskevan puron varrella oleva saniaislehto. Reitillä kerrotaan erilaisista maankuoren mullistuksista, joita alueella on tapahtunut. Matkan varrelta löytyy myös Yoldiameren ranta noin 11 000 vuoden takaa. Tutuiksi tulevat myös alueen eläimet pienistä hyönteisistä isoihin hirvieläimiin. Suuren Neulamäen laelle kiipeämisen vaivan palkitsevat komeat kalliot ja niiltä avautuvat maisemat. Neulamäen kierron korkeuserot ovat lähes sata metriä, joten polku on osittain vaativakulkuinen.

Luontopolun pitkospuut Neulamäen polulla

Vanhan metsän polku kulkee osittain samalla reitillä kuin Neulamäen kierto. Nimensä mukaisesti tällä noin neljän kilometrin mittaisella kierroksella esitellään vanhaan metsään liittyviä asioita. Reitillä pääsee tutustumaan muun muassa kääpiin sekä tikkoihin ja muihin kolopesijöihin. Jääkauden muistona reitin varrelta löytyy komeita siirtolohkareita. Parin kilometrin mittainen Pikkukierto yhdistää Neulamäen kierron ja Vanhan metsän polun Vuorilammen luoteispäässä olevan nuotiopaikan kohdalla.

Luontopolkukierroksen voi aloittaa Kolmisopen lammen luoteispäästä, missä on myös paikoitusalue autoille. Neulamäen asuntoalueelta luontopolulle pääsee joko Juontotien päästä tai urheilukentältä.

Polut on merkitty maastoon maalimerkeillä. Vuorilammen rannalla on nuotiopaikka ja sinne on rakennettu myös esteetön kuivakäymälä. Korkeuserojen vuoksi nuotiopaikalle kulku ei ole täysin esteetön, mutta liikuntarjoitteisten on mahdollista saapua nuotiopaikalle saattajan kanssa.

Vuorilammen tulipaikka