Laavut ja kalamajat


Ulkoilijoille on tarjolla noin 100 kaupungin tai kyläyhdistysten ylläpitämää, vapaassa käytössä olevaa tauko- ja rantautumispaikkaa. Kohteissa on laavuja, keittokatoksia, nuotiokehiä sekä kalamajoja. Suurin osa niistä soveltuu niin kesä- kuin talvikäyttöönkin.

Joitakin taukopaikkoja on rakennettu kaupungin taajamaan ja kuntakeskusten läheisyyteen, alueille, joissa ne ovat helposti saavutettavissa myös joukkoliikennevälineillä. Suurin osa sijaitsee kuitenkin Kuopiota ympäröivillä rannoilla ja saaristossa sekä retkeilyreittien ja luontopolkujen varsilla. Talvisin joidenkin taukopaikkojen kautta kulkee hiihtolatuja sekä moottorikelkkareittejä.

Yksittäisten taukopaikkojen varustus on hyvin eritasoista. Osassa on puuvaja ja polttopuut, käymälä sekä jätehuolto. Vesistön läheisyydessä olevissa kohteissa lisänä on usein laituri poijupaikkoineen tai erillinen melontalaituri. Kalamajojen yhteydessä voi olla myös sauna. Osassa kohteita varustusta ei ole lainkaan, jolloin käyttäjän tulee huolehtia itse esim. omien roskiensa pois viennistä.

Liikuntarajoitteet on otettu huomioon rakennettaessa Suovun ulkoilualueelle Suovun kota sekä Summan tulipaikka, joka sijaitsee Summanlammen rannassa Riistavesi–Vehmersalmi-venereitin varrella. Tulipaikalle on yhteys myös maanteitse.

Kalamajojen ja laavujen käyttöohjeet
 

  • Kalamajat ja laavut ovat avoimia ja tarkoitettu kaikkien vesillä ja luonnossa liikkujien tilapäiseen käyttöön (1-3 vrk kerrallaan)
  • Ensiksi tulleet antavat tilaa viimeksi tulleille
  • Jätä kuivat polttopuut seuraaville tulijoille
  • Siisti jäljet lähtiessä ja vie roskat ym. jätteet niille kuuluvaan paikkaan.
  • Majoissa ja laavuilla on vieraskirja, johon voit kirjoittaa terveisesi paikan ylläpitäjälle. Säästä seiniä!

 

Retkeilykohteet ja -alueet Retkeilykohteet ja -alueet

Retkikartta- karttapalvelusta löytyy kuntien sekä Metsähallituksen retkeilypalveluja. Kartta toimii myös mobiililaitteissa.

Laavut ja muut taukopaikat Kuopion alueella

Retkikartan mobiiliversio

Yhteystiedot Yhteystiedot

Puutteet ja epäkohdat voi ilmoittaa

Auvo Lempinen
0400 876 943

Palautepalvelu