Laavut ja kalamajat

Ylä-Antikkalan esteetön laavu

Ulkoilijoille on tarjolla noin 100 kaupungin tai kyläyhdistysten ylläpitämää, vapaassa käytössä olevaa tauko- ja rantautumispaikkaa. Kohteissa on laavuja, keittokatoksia, nuotiokehiä sekä kalamajoja. Suurin osa niistä soveltuu niin kesä- kuin talvikäyttöönkin.

Joitakin taukopaikkoja on rakennettu kaupungin taajamaan ja kuntakeskusten läheisyyteen, alueille, joissa ne ovat helposti saavutettavissa myös joukkoliikennevälineillä. Suurin osa sijaitsee kuitenkin Kuopiota ympäröivillä rannoilla ja saaristossa sekä retkeilyreittien ja luontopolkujen varsilla. Talvisin joidenkin taukopaikkojen kautta kulkee hiihtolatuja sekä moottorikelkkareittejä.

Yksittäisten taukopaikkojen varustus on hyvin eritasoista. Osassa on puuvaja ja polttopuut, käymälä sekä jätehuolto. Vesistön läheisyydessä olevissa kohteissa lisänä on usein laituri poijupaikkoineen tai erillinen melontalaituri. Kalamajojen yhteydessä voi olla myös sauna. Osassa kohteita varustusta ei ole lainkaan, jolloin käyttäjän tulee huolehtia itse esim. omien roskiensa pois viennistä.

Esteettömät retkikohteet

Liikuntarajoitteisille soveltuvia retkikohteita löytyy eri puolilta Kuopiota. Pääosa kohteista on esteettömiä laavuja tai grillikatoksia ja saavutettavissa kesäaikaan, mutta esimerkiksi Ylä-Antikkalan laavulle pääsee myös talvella. Puijonnokan laavulle sekä Pölhöön on mahdollista kulkea autolla, jossa on invaliditunnus. Pölhöön menevällä tiellä on puomi, jonka avain on haettavissa valtuusto-virastotalolta kaupungin asiakaspalvelusta. Myös Suovunkosken laavulle sekä Nurmisaareen pääsee autolla. Nurmisaaressa on myös puomi, jonka avain on saatavissa asiakaspalvelusta. Esteettömiä saaristokohteita löytyy Hietasalosta sekä Vatasen saaresta. Rantautumiseen vaikuttaa kulloinkin vallitseva veden korkeus ja liikkeellä kannattaakin olla saattajan kanssa.

Muita esteettömiä kohteita ovat mm. Riistavesi-Vehmersalmi venereitin varrella oleva Summanlammen tulipaikka, jonne pääsee myös autolla. Lisäksi Vehmersalmella suunnalla olevat Niittylahden ja Suuri-Petäisen laavut ovat esteettömiä ja Kolmisoppi-Neulamäen alueella olevalle Vuorilammen tulipaikalle pääsee esteettömästi.

Tahkolla esteettömästi saavutettavia laavuja ovat mm. Nallelaavu, Sieraniemen laavu sekä Tahkon rantakota. Mäkiaution laavulle pääsee saattajan kanssa.

Joistakin edellä mainituista kohteista puuttuu vielä esteetön huussi, mutta pyrimme rakentamaan uusia huusseja myös liikuntarajoitteisille. Metsähallituksen Retkikartta.fi -palvelusta löytyy lisätietoja retkikohteista ja mm. niiden esteettömistä palveluista.

Puijon laelle on rakennettu lyhyt, noin 200 m pituinen esteetön luontoreitti, mutta muita varsinaiseen esteettömään retkeilyyn tarkoitettuja reittejä ei kaupungilla toistaiseksi ole. Liikuntarjoitteisille on kuitenkin olemassa erilaisia maastossa liikkumiseen tarkoitettuja välineitä, joista löytyy lisätietoa mm. Kehitysvammaisten tukiliitosta ja Malikesta.

Kalamajojen ja laavujen käyttöohjeet:

 • Kalamajat ja laavut ovat avoimia ja tarkoitettu kaikkien ulkoilijoiden sekä vesillä liikkujien tilapäiseen käyttöön (1-3 vrk kerrallan)
 • Ensiksi tulleet antavat tilaa viimeksi tulleille
  • Tulenteko on sallittu ainoastaan tulipaikalla ja omatoimisten nuotioiden tekeminen ilman maanomistajan lupaa on kielletty
  • Käytäthän polttopuita maltillisesti vain sen verran kuin tarvitset ja jätä kuivia polttopuita seuraaville tulijoille
  • Siisti jälkesi ennen lähtöä ja vie roskat sekä muut jätteet mennessäsi asianmukaiseen paikkaan
  • Tarkista metsäpalovaroitus aina ennen tulentekoa. Varoituksen aikana avotulenteko on kielletty
  • Ethän vie lemmikkiäsi yleiselle uimarannalle

  Yhteystiedot

  Anna-Liisa Koponen

  suunnitteluinsinööri