Jynkkä


Jynkkä on vajaan 3400 asukkaan väljästi rakennettu kaupunginosa, joka sijaitsee noin 6−8 kilometrin etäisyydellä keskustasta etelään. Liikenneyhteydet alueelle ovat hyvät. Keskustaan kulkee useita linja-autovuoroja tunnissa.  Kevyelle ja julkiselle liikenteelle rakennettu Särkilahden silta lyhentää pyöräily-yhteyttä keskustaan. Jynkässä järjestettiin asuntomessut vuonna 1980.

Jynkän väestön ikärakenne on hieman kaupungin keskimääräistä nuorempi. Alue on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Lähes puolet asuntokunnista on lapsiperheitä. Alueella asutaan keskimääräistä väljemmin, enimmäkseen rivi- tai omakotitaloissa. Vain viidennes asukkaista asuu kerrostaloissa.

Jynkän palveluvarustus on hyvä. Alueella on ostoskeskuksessa palvelee  mm. kirjasto, apteekki, ravintola, pitseria, kampaamo ja eläinlääkäriasema. Ostoskeskuksen vieressä on lisäksi päivittäistavarakauppa. Alueella on useita päiväkoteja, uusi ala- ja yläkoulu sekä nuorisotalo. Jynkän asukkaat hyödyntävät myös läheisen Kolmisopen kauppakeskuksen palveluita.

Liikuntamahdollisuudet alueella ovat monipuoliset. Alueella on laajat viheralueet ja monipuoliset ulkoilureitit, valaistu kuntohiihtolatu ja uimaranta. Alueelta löytyy myös pienvenesatama, matonpesupaikka ja viljelypalstoja. Alueella on useita jääkiekkokaukaloita, jotka toimivat kesäisin jalkapallo- ja yleisurheilukenttinä.

Läheisessä Petosen puistokaupunginosassa on kallion sisään louhittu Lippumäen uima-jäähalli, jonka yhteydessä toimii monipuolinen lähiliikuntakeskus. Jynkän välittömässä läheisyydessä on Rauhalahden kylpylä-hotelli tanssiravintoloineen sekä 5 tähden leirintäalue, mistä löytyy mm. minigolf-rata, uimaranta ja kaupungin parhaat beach volley -kentät. Rauhalahdessa on myös palloiluhalleja, mistä löytyvät squash-, tennis-, jalkapallo- ja sulkapallokentät sekä sisäkarting-rata. Alueella on myös ratsastustalli.

Lue lisää Jynkkä-Leväsen asukasyhdistys ry:n facebook-sivulta.