Kuopio-Tahko pyöräilyreitti

Kuopion matkustajasatama


Lähdemme Tahkon pyöräilyreitille keskeltä kauneinta Järvi-Suomea, Kuopion matkustajasatamasta. Koko reitille Tahkolle asti matkaa kertyy noin 110 km. Matkustajasatamasta on vesiyhteys kaikille maailman merille, vaikka Shanghaihin saakka vuonna 1856 avatun Saimaan kanavan kautta.

Sataman vanhat puurakennukset ovat entisiä tullirakennuksia. Satamatori toimii upeana tapahtumapaikkana. Täällä järjestetään esimerkiksi kuuluisat Viinijuhlat ja Kalaryssäys -kalamarkkinat.
Reittikartta (pdf)

Siilinjärvi


Siilinjärven laavakiviesiintymät todistavat alueella olleen tulivuoritoimintaa yli 2000 miljoonaa vuotta sitten. 1900-luvun alkupuolella Siilinjärvelle sijoitettiin myös keuhkotautiparantola ja Harjamäen piirimielisairaala. Harjamäen viihtyisä sairaala-alue rakennuksineen on nykyisin yrityskeskus. Lisää puoleensa vetävää vihreyttä tarjoilee TarinaGolfin 36-reikäinen Golfkeskus.

Pieni-Koikka on kalamiesten hyvin tuntema pieni kirkasvetinen järvi Nilsiäntien varressa. Täällä sijaitsee Kuuslahden uimaranta, joka suorastaan kutsuu pulahtamaan vilpoiseen veteen. Myös Pieksänkoskella on uimaranta ja retkisatama. Kivennavan kartanohotelli sijaitsee matkan varrella Suuri-Pieksän rannalla. Jatkamalla matkaa itäänpäin saapuu Muuruveden taajamaan.
Reittikartta (pdf)

Muuruvesi


Muuruvesi sijaitsee 64 km päässä Kuopiosta Siilinjärveltä, kun reitti ajetaan Nilsiäntien kautta. Muuruveden komein nähtävyys on keskellä kylää kohoava kivikirkko. Harmaasta graniitista, Suomen yleisimmästä kivilajista tehty kirkko edustaa tyyliltään kansallisromantiikkaa. Sen suunnitteli Suomen tuotteliain kirkkoarkkitehti Josef Stenbäck. Yhteensä 35 kirkkoa suunnitelleen Stenbäckin kädenjälki näkyy myös Kuopion kaupungintalossa.

Muuruveden satama on mainio melojien, soutajien sekä veneilijöiden viivähdyspaikka. Satamassa on myös erillinen melontalaituri.
Reittikartta (pdf)

Juankoski


Juankoski here I come! Juankoski on kahden kanavan kulttuuripitäjä. Historiallinen ruukkimiljöö muistuttaa alueen teollisista perinteistä. Juankosken keskustasta löytyvät Juicen tori ja Juicen näköispatsas, Juice Avenue sekä monipuoliset palvelut. Matkailuinfo sijaitsee satama-alueella entisessä kahvilapytingissä. Juankosken satamasta pääsee Pikonniemen rauhaisalle leirintäalueelle kävellen tai meloen. Matkaa on vain puolitoista kilometriä.
Reittikartta (pdf)

Nilsiä


Matkaa pääsee jatkamaan Pisan ja Lastukosken kautta Nilsiään, joka sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea ja vaaramaisemaa.

Nilsiän komea kivikirkko on Josef Stenbäckin suunnittelema. Kansallisromanttista tyylisuuntaa edustavassa kirkossa on uusgoottisia piirteitä, erikoisuutena tornin kivikatto. Nilsiän keskustasta löytyvät kaikki palvelut, myös uimaranta ja wc keskustan urheilukentän vierestä. Keskustan lähistöllä sijaitsee Louhosareena, joka on rakennettu entiseen kvartsilouhokseen. Se on palvellut muun muassa oopperanäyttämönä.

Tahko


Tahko on ympärivuotinen matkailukeskus. Maineikkaat laskettelurinteet toimivat kesäisin esimerkiksi retkeilijöiden ja pyöräilyharrastajien käytössä. Alueella on kylpylä, keilahalli ja monipuoliset ravintolapalvelut. Tahkolta löytyy myös kaksi upeaa golfkenttää, kaupat ja laajalti muita harrastusmahdollisuuksia.