Itkonniemi-Männistö-Linnanpelto


Itkonniemi, Männistö ja Linnanpelto muodostavat kolmen asuntoalueen vyöhykkeen keskustan koillispuolella. Linnanpellolta on torille on reilu kilometri, Itkonniemeltä ja Männistöstä 2 - 3 kilometriä. Aluetta on rakennettu monella vuosikymmenellä, eniten 1940−1970-luvuilla. Asuntokanta on kerrostalopainotteista, mutta alueelta löytyy myös omakotitaloja ja rivitaloja.

Maljalahden kupeessa on uusia rantakerrostaloja ja alueen uudistaminen jatkuu 2017 Itkonniemen eteläisen rannan yleiskaavoituksella. Itkonniemi−Männistö−Linnanpelto-alueen  ikärakenne on hieman kaupungin keskimääräistä korkeampi. Tällä hetkellä koko Itkonniemi−Männistö−Linnanpelto-alueella asuu hieman yli 5800 asukasta.  Viidesosa alueen talouksista on kuitenkin lapsiperheitä.

Männistön vanhan koulun saneeraus nykyaikaiseksi seniorikampukseksi valmistui 2015.  Mäntykampus on ikääntyville tarkoitettu asumisen ja palvelujen tiivis yhteisöllinen kokonaisuus. Alueella on vastavalmistuneita palveluasuntoja, vuokra-asuntoja sekä asumisoikeusasuntoja.  Moottoritien läheisyydessä sijaitsevalle Pappilanmäelle valmistui 2010-luvulla uusi kerrostaloalue. 

Rauhalliselta, monimuotoiselta ja kauniilta asuinalueelta löytyvät kaikki tärkeimmät palvelut. Monipuoliset lenkkeily- ja hiihtoreitit sekä urheilukentät tarjoavat mahdollisuudet mm. yleisurheiluun, tennikseen ja jalkapalloon. Alueelta löytyy myös ala- ja yläkoulut sekä leikkipuistoja lapsille.

Itkonniemen itäreunalla on pienvenesatama ja uimaranta leikkikenttineen sekä matonpesupaikka ja grillauspaikka. Rannan läheisyydessä on myös viljelypalsta-alue. Itkonniemessä on omina palveluina mm. lähikauppa, lounasravintola ja autokorjaamoja. Alueella sijaitsee myös runsaasti teollisuus- ja liikeyritysten toimipisteitä. Itkonniemeläiset käyttävät keskustan ja Männistön palveluita.

Männistön ostoskeskuksessa on mm. kauppa, kioski-postipiste sekä ravintola. Keskustan palvelut ovat hyvien liikenneyhteyksien ansiosta helposti saavutettavissa. Männistön nuorisotalo Latari palvelee alueen nuorien lisäksi kaikkia asukkaita. Alueella on useita päiväkoteja.

Linnanpelto on rauhallinen, pääosin omakoti- ja rivitaloista koostuva asuinalue. Keskusta sekä linja-auto - ja rautatieasema ovat helposti saavutettavissa. Alueella on omina palveluina mm. koulu, päiväkoti, kauppa, kampaamo sekä huoltoasema. Linnanpellolta pääsee helposti keskustan liikuntapalveluihin ja Puijon urheilu- ja virkistysalueelle on vain muutaman kilometrin matka.