Hyvä mieli päivä
Hyvä Mieli –päivä järjestetään osana valtakunnallista mielenterveysviikkoa tiistaina 22.11.2022, klo 13.00–18.30 Kuopion pääkirjastolla.
Mielenterveysviikkoa vietetään 21.–27.11.2022. Viikon teema kiteytyy lauseeseen: ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Muistathan, ettei kenenkään tarvitse olla valmis tai täysin ehjä voidakseen kokea myös elämän hyvät puolet. Aina on toivoa.
Tiistaina 22.11. 2022 Hyvä mieli -päivän toimintapisteillä on monipuolisesti asiaa mielen hyvinvoinnista. Voit muun muassa istahtaa huolituoliin, kokeilla kehuvaa pönttöä sekä kuulla eri toimijoiden toteuttamasta toiminnasta.
Ohjelmaa ja tietoiskuja riittää kokoussalissa koko päivälle. Kello 14.15 ja 15.45 trubaduuri Henna Oravainen esittää elävää musiikkia 2. kerroksen lavalla. Tapahtuma huipentuu dosentti ja unilääkäri Henri Tuomilehdon luentoon kello 17.30–18.30, jonka aiheena on ”Uni –kolmasosa elämästämme”.
Tervetuloa mukaan!
Hyvä mieli -päivän ohjelma:
- 14–14.15: Ymmärrä yksinäisyyttä, Projektipäällikkö Hanna Holopainen ja projektityöntekijä Inka Pironetti, Yksinäisyystyö Pohjois-Savossa -hanke
- 14.30–14.45 Vuorovaikutuksella hyvinvointia rakentamassa, Yhdistyskoordinaattori Jenni Rihti, Mielenterveyden keskusliitto
- 14.45–15.00: Ruokaa mielelle – ruokavalion laatu mielenterveyden edistäjänä ja masennuksen tuki hoitona, FT, vieraileva tutkija Outi Nuutinen, Itä-Suomen yliopisto
- 15–15.15: Kun oma kokemus on asiantuntijuutta - kokemusasiantuntijatoiminta päihde- ja mielenterveystyössä, Koulutettu kokemusasiantuntija Maarit Kärki-Lyytinen ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Tuija Anttila-Raitanen, Kuopion Mielenterveyden Tuki ry
- 15.15–15.30: Tasapainoista digiarkea vai levottomia päiviä ja unettomia öitä? Asiantuntija Saara Kultamaa, Pelituki
- 15.30–15.45: Digivinkit hyvinvointiin, Projektipäällikkö Karoliina Pitkänen, Yhdessä oppien digitaidot haltuun -hanke
- 16.30–16.45: Hyvinvointia elintavoilla ja huilaamalla, TKI-asiantuntija ja Mieliteko-ohjelman projektipäällikkö Fatima Moursad, Savonia ammattikorkeakoulu
- 17.30–18.30: Luento ”Uni –kolmasosa elämästämme”, Dosentti ja unilääkäri Henri Tuomilehto
Hyvä mieli päivän toteutuksessa ovat mukana: Kuopion kaupunki, Kuopion mielenterveyden tuki ry, Kuopion kriisikeskus / Hyvä mieli ry ja Pelituki, Mielenterveyden keskusliitto, Itä-Suomen yliopisto, Turvalinkki, Mieliteko –ohjelma ja Yhdessä oppien digitaidot haltuun -hanke, Savon Mielenterveysomaiset FinFami ry ja Syömishäiriöliitto SYLI ry.
Unihaaste: Miten laitat itsesi lepotilaan?
Haluamme haastaa kaikki kuopiolaiset nukkumaan paremmin! Marraskuun aikana löydät Kuopion kaupungin Instagram ja Facebook -tileiltä monipuolisesti tietoa ja vinkkejä parempaan uneen. Lisäksi voit osallistua unihaasteeseen.
Hyvä uni on meille kaikille tärkeää, mutta monelle uniongelmat ovat valitettavan tuttuja. Anna vertaistukesi ja jaa kanssamme mikä auttaa sinua rentoutumaan, palautumaan ja pääsemään lepotilaan!
Tägää meidät @kuopionkaupunki Instagramissa kuvaan ja käytä hashtagia #unihaaste. Haasteeseen osallistuneiden kesken arvomme hotelliyön kahdelle, laadukkaita tyynyjä ja leffalippuja.
Tutkimusten mukaan noin 25 % suomalaisista nukkuu liian vähän. Arki nipistää helposti unemme määrää ja laatua. Uni huoltaa kuitenkin mieltä ja kehoa kokonaisvaltaisesti. Unessa mieli ja ruumis saavat levätä ja energiat palautua. Uni uudistaa erityisesti aivojen toimintakyvyn, mikä on mielenterveyden kannalta oleellista.
Kun nukut riittävästi:
- Muisti vahvistuu
- Oppiminen tehostuu
- Luovuus lisääntyy
- Vastustuskykysi vahvistuu
Uni tasapainottaa elimistöä, mielialaa ja lihasten palautumista. Se vaikuttaa myös suorituskykyyn ja yleiseen terveydentilaan. Lisäksi uni ylläpitää hormonitoiminnan tasapainoa.
Tässä viisi vinkkiä parempaan uneen, joita voit kokeilla jo vaikka tänä iltana ja huomenaamuna:
- Viilennä makuuhuone. Nukahtamisen kannalta optimaalinen lämpötila on noin 18–21°C.
- Mene nukkumaan samaan aikaan joka päivä. Säännöllisyys on nukahtamisen A ja O. Unirytmistä kannattaa pyrkiä pitämään kiinni myös lomien aikana.
- Vältä raskasta liikuntaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Liikunnan kohottama vireystila ja verenpaine vaikeuttavat nukahtamista. Kokeile mieluummin rauhallista iltakävelyä muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa.
- Rauhoita makuuhuone ruuduilta. Puhelimien ja muiden laitteiden heijastama sininen valo huijaa kehomme ajattelemaan, että on aika herätä.
- Älä torkuta. Torkuttaminen voi käynnistää uuden unisyklin ja sekoittaa kehon sisäisen kellon.
Moni vuorotyöntekijä kärsii unettomuudesta tai voimakkaasta väsymyksestä. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat palautumaan ja nukkumaan paremmin myös silloin kun arkirytmi on vaihtelevaa:
- Tee työpäivän jälkeen kotona jotain mukavaa ja rentouttavaa.
- Pyri yövuoron jälkeen mahdollisimman pitkään, yhtäjaksoiseen uneen.
- Tee normaalit iltarutiinit, vaikka menisit nukkumaan poikkeukselliseen aikaan.
- Muista säännöllinen rytmi myös vapaa-ajalla.
- Syö yövuorossa pääateria vuoron alussa, jotta pysyt virkeänä vuoron loppuun saakka.
- Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat jaksamaan sekä nukkumaan paremmin.
Ei kannata uskoa kaikkea mitä unesta kerrotaan! Uneen liittyy valtava määrä uskomuksia ja myyttejä. Haluamme murtaa yleisimmät myytit puolestasi ja auttaa sinuakin nukkumaan sekä voimaan paremmin!
Viikonloppuisin voi maksaa univelkoja nukkumalla pidempään. Ei kannattaisi! Nukkuminen viikonloppuisin ja valvominen viikolla häiritsee vuorokausirytmiä ja tekee virkistävän unen saamisen vaikeammaksi. Kehomme pitää johdonmukaisuudesta ja parasta olisikin nousta sängystä suurin piirtein samaan aikaan joka aamu. Myös viikonloppuisin.
Jotkut pystyvät toimimaan neljän tunnin unilla. Väärin! Tutkimusten mukaan tarvitsemme unta 6–9 tuntia vuorokaudessa. Vähäuniset eivät välttämättä toimi paremmin vähemmällä unen määrällä, he vain eivät tiedä, kuinka väsyneitä ovat. Liian vähäinen uni tekee tehottomaksi ja vaikuttaa suoritus-, arviointi- sekä keskittymiskykyymme. Lisäksi liian vähäinen uni heikentää immuunijärjestelmäämme.
Jokainen tarvitsee 8 tuntia unta. Ei välttämättä! Unen pituuden vaihteluväli aikuisiällä on tavallisesti 6–9 tuntia. Unen pituuden lisäksi merkitystä on unen laadulla. Pitkäkin uni voi olla katkonaista ja kevyttä, jolloin se ei virkistä tarpeeksi.
Ikääntyneet tarvitsevat vähemmän unta. Ei aivan! Ikääntyminen ei sinänsä muuta unen tarvetta, mutta syvimmän unen määrä vähenee vähitellen. Kun uni kevenee, valo, melu tai kehon säryt voivat havahduttaa hereille helpommin.
Liikunta illalla auttaa saamaan unen päästä kiinni. Ei pidä paikkaansa! Ihmiset ovat eri tavalla herkkiä liikunnalle. Toisia se rentouttaa, toisia se virkistää. Sykettä nostava rasittava liikunta liian lähellä nukkumaanmenoa voi nostaa elimistön ylikierroksille ja viivyttää nukahtamista. Kevyt liikunta, joka ei nosta sykettä tai hengästytä, voi helpottaa unen tuloa.
Ajankohtaista
Matkuksen Mielitila on kauppakeskukseen perustettu tila, johon kaikki ovat tervetulleita. Tilassa järjestetään yhteistä ohjelmaa eri yhdistysten ja yhteisöjen kanssa. Tarkoituksena on kokoontua viettämään yhteistä aikaa rennosti oleillen ja puuhastellen. Matkuksen Mielitila sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa IKEA-päädyssä entisessä.
Linkkejä
- Kriisipuhelin: mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin
- Kuopion kriisikeskus: mielenterveysseurat.fi/kuopio
- Tukinet: tukinet.net
- Mieli ry: mieli.fi
- Mielenterveystalo: mielenterveystalo.fi
- Mielenterveyden keskusliitto: mtkl.fi
- Hyvän Mielen Talo www.kuopionmt-tuki.com
- Savon Mielenterveysomaiset https://www.omary.fi/
- THL: thl.fi/fi/web/mielenterveys
- Apua yksinäisyyteen Pohjois-Savossa: Apua yksinäisyyteen Pohjois-Savossa
- Tukipilari ry: tukipilari.fi
- Turvalinkki: turvalinkki.fi
Järjestöjen tukea nuorille Kuopiossa
- Sekaisin-chat: sekasin247.fi
- Mielenhyvinvointia opiskelijoille: Nyyti ry
- Kuopion Syli-keskus: syomishairioliitto.fi/tukea-ja-toimintaa/kuopion-syli-keskus
- Ev.lut.kirkon keskusteluapua nuorille: kirkonkeskusteluapua.fi/nuorille
- Koululaiselle keskustelupalvelua Kuopion ev.lut. seurakunnalta arkisin klo 12-16 seurakunnan verkkosivuilta.
- Pesäpuun puhe- ja tekstichat, nuorille keskusteluapua ja tukea: https://pesapuu.fi/2020/03/nuorten-turvasatama-chat/
- Vamos Kuopio, tukea matalalla kynnyksellä 16-29-vuotiaille kuopiolaisille: www.facebook.com/vamoskuopio/
- Setlementti Puijolan Tyttöjen talo, 12-29-vuotiaille tytöille ja naisille: https://www.puijola.net/tyttojen-talo/
- Sua varten somessa -tiimi päivystää arkisin klo 15-20 Instagramissa ja TikTokissa nimellä @suavarten_official
- Väestöliitolla erityisesti alle 20-vuotiaille suunnattu Poikien puhelin: https://www.hyvakysymys.fi/puhelin/poikien-puhelin/
- Muita avoimia chat-palveluita nuorille: www.netari.fi/avoimet-chatit
- Erilaisia Suomessa toimivia auttavia puhelimia: www.puheet.net/auttavat-puhelimet-suomessa