Karttula

Karttulan Kissakuusen koulukeskus valmistui syksyllä 2018.  Asukkaat toivoivat suunnitteluvaiheessa, että keskuksesta kehittyy kaikkien Karttulan asukkaiden avoin ja matalakynnyksinen kotipesä ”Karttulatalo”. Tavoitteen onnistumista selvitettiin verkkokyselyllä.

Karttulan asukastupa sijaitsee osoitteessa Kissakuusentie 6. Kuopion kaupunki koordinoi asukastilojen toimintaa, vastaa resursoinnista sekä toiminnan ja verkoston kehittämisestä.

Vehreä ja vireä maaseutukaupunginosa

Karttula on Kuopion läntisintä aluetta ja siellä on asukkaita noin 3 500. Keskus sijaitsee 45 km Kuopiosta. Asutus sijoittuu nauhamaisesti Sinisen tien varteen pääasiassa kolmeen taajamaan - Karttulan entiseen kuntakeskukseen, Syvänniemelle ja Pihkainmäkeen.

Nykyaika ja Kuopion teollinen historia kohtaavat Karttulassa. Herman Saastamoisen rullatehdas ja Sourun ruukki ovat osa Syvänniemen kylän historiaa.  Riuttalan talonpoikaismuseo on ainutlaatuinen kokonaisuus talonpoikaista menneisyyttä. Karttulan alue on rikas myös luonnonantimistaan - mesimarjaa, mahlaa, mansikkaa, mustaherukkaa ja vadelmaa tuotetaan suomalaisiin ruokapöytiin.

Liikenneyhteydet

Sinisen tien (511) linja-autoliikenne, rautatieasemat Kuopiossa (45 km) ja Suonenjoella (37 km), Kuopion lentoasema Rissalassa (60 km). Kuopion keskustaan on matkaa 45 km, Suonenjoelle 37 km ja Jyväskylään 130 km. Vesistöä pitkin pääsee aina Päijänteelle saakka. Satamat ovat kuntakeskuksessa ja Syvänniemellä.

Kuntakeskuksesta löytyvät mm. päivittäistavarakauppa, apteekki, ravintola, huoltoasema, tilitoimistot, kukkakauppa / hautauspalvelu, parturi-kampaamot, taksit, fysioterapia, erikoislääkäripalvelut, optikko, pitseria.

Karttulassa on monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Sisäliikuntatiloja (myös kaupungin ylläpitämä kuntosali) on koulukeskuksessa, ulkoliikuntapaikkoja ovat Karttulan urheilukenttä, jääkiekkokaukalo, frisbeegolf-rata, Pörönmäen valaistu kuntopolku / latureitti, laavu ja näkötorni. Uimaranta, tenniskenttä, venelaiturit ja matonpesupaikka ovat Karttulanlahdella. Ampumaseuralla on ampumarata.

Keskustaajama on rakennettu väljästi ja rakennuskanta on lähes pientaloja. Vapaita asuntotontteja on tarjolla sekä Karttulan kuntakeskuksessa että Syvänniemen ja Pihkainmäen asuntoalueilla. Vapaa-ajan asuntoja on yli 1 300 kpl. Haettavana olevat tontit.

Alueella toimivia yhdistyksiä
 

Tutustu Airakselan kylään Airakselan facebook-sivulla.

Tutustu Karttulan Omakotiyhdistys toimintaan yhdistyksen verkkosivuilla.

Tutustu Syvänniemen kyläyhdistyksen toimintaan yhdistyksen verkkosivuilla.

Tutustu Pihkainmäen kylään Pihkainmäen kyläyhdistys verkkosivuilla.

Karttulan Yrittäjäkerho ry

Lisätietoja Karttulasta Lisätietoja Karttulasta