Vehreä ja vireä maaseutukaupunki


Karttula on Kuopion läntisin kaupunginosa jossa asukkaita on noin 3 500. Keskus sijaitsee 45 km Kuopiosta. Asutus sijoittuu nauhamaisesti Sinisen tien varteen pääasiassa kolmeen taajamaan - Karttulan entiseen kuntakeskukseen, Syvänniemelle ja Pihkainmäkeen. Keskustaajama on rakennettu väljästi ja rakennuskanta on lähes pientaloja. Vapaita asuntotontteja on tarjolla sekä Karttulan kuntakeskuksessa että Syvänniemen, Hirvijärven ja Pihkainmäen asuntoalueilla. Vapaa-ajan asuntoja on yli 1 300 kpl.

Nykyaika ja Kuopion teollinen historia kohtaavat Karttulassa. Herman Saastamoisen rullatehdas ja Sourun ruukki ovat osa Syvänniemen kylän historiaa.  Riuttalan talonpoikaismuseo on ainutlaatuinen kokonaisuus talonpoikaista menneisyyttä. Karttulan alue on rikas myös luonnonantimistaan - mesimarjaa, mahlaa, mansikkaa, mustaherukkaa ja vadelmaa tuotetaan suomalaisiin ruokapöytiin.

Liikenneyhteydet: Sinisen tien (511) linja-autoliikenne, rautatieasemat Kuopiossa (45 km) ja Suonenjoella (37 km), lentoasema Siilinjärvellä (60 km). Kuopion keskustaan on matkaa 45 km, Suonenjoelle 37 km  ja Jyväskylään 130 km. Vesistöä pitkin pääsee aina Päijänteelle saakka. Satamat ovat kuntakeskuksessa ja Syvänniemellä.

Karttulan yhteispalvelupiste toimii osoitteessa Kissakuusentie 6. Sieltä saa tietoa kaupungin ja Kelan palveluista sekä voi maksaa kaupungille tulevat maksut. Palvelupisteessä sijaitsevat aikuissosiaalityön, lapsiperhepalveluiden ja koulukuraattorin palvelut sekä yritysasiamiehen ja maaseutuasiamiehen palvelut. Vuonna 2017 siirtyy asukastupa Jussintupa yhteispalvelupisteeseen.

Kuntakeskuksesta löytyvät mm. pankkipalvelut, asiamiesposti, Alko, päivittäistavarakauppa, rautakauppa, apteekki, ravintola, huoltoasema, tilitoimistot, kukkakauppa / hautauspalvelu, parturi-kampaamot, taksit, pienkonehuolto, fysioterapia, erikoislääkäripalvelut, optikko, pitseria ja lounaskahvio.

Karttulassa on monipuoliset liikuntamahdollisuudet. Sisäliikuntatiloja (myös kaupungin ylläpitämä kuntosali) on koulukeskuksessa, ulkoliikuntapaikkoja ovat Karttulan urheilukenttä, Karttulanlahden urheilukenttä, jääkiekkokaukalo, frisbeegolf-rata, Pörönmäen valaistu kuntopolku / latureitti, laavu ja näkötorni. Uimaranta, tenniskenttä, venelaiturit ja matonpesupaikka ovat Karttulanlahdella. Ampumaseuralla on ampumarata sekä sisällä että ulkona.

Karttulan kirkonkylän kylätoimikunta, puheenjohtajan sähköposti: jyrki.viitanen1(at)luukku.com

Airaksela

Karttulan Omakotiyhdistys

Syvänniemen kyläyhdistys

Karttulan palveluopas

 

Oppaaseen on koottu tietopaketti Karttulan palveluista ja yrityksistä.

Karttulan yritys- ja palveluopas (pdf)