Päivitetty 26.6.2020

Tietoa koronaviruksesta


Hallituksen ilmoituksen mukaan koronavirusepidemian takia käyttöön otetusta poikkeusajan lainsäädännöstä luovutaan ja poikkeusolot päättynyt 16.6.2020. Poikkeusolot otettiin käyttöön 16.3.2020.

Hallitus teki lisäksi 17.6.2020 lievennyksiä kokoontumisrajoituksiin, vierailukäytäntöihin ja ravitsemusliikkeiden toimintaan sekä 23.6.2020 matkailun rajoituksiin, yli 70-vuotiaita koskeviin suosituksiin sekä etätyöhön.

Valtioneuvoston tiedotteet:

Valtioneuvoston aikaisemmat tiedoteet:


Jotta viruksen leviäminen ei kiihdy uudelleen, turvaväleistä ja käsihygieniasta on huolehdittava edelleen.

Tälle verkkosivulle kootaan tietoa ja ohjeita koronavirukseen liittyen. Sivua päivitetään säännöllisesti, joten tarkistathan aina ajankohtaisimmat ohjeet.

Tietoa koronaviruksesta eri kielillä


Kuopion kaupunki: Information about Coronavirus

Yleistä koronatietoa: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta eri kielillä (THL)

Saavutettavaa ja monikielistä koronavirustietoa: Saavutettavaa koronavirusviestintää (STM)

Miten toimit, jos epäilet saaneesi tartunnan?

 

THL:n 15.4.2020 päivitetyn ohjeen mukaan, jos saat hengitystieoireita, ja vaikka muutoin pärjäisit kotona, on suositeltavaa käydä koronatestissä.

Mikäli et ole terveydenhuollon ammattilainen, voit voinnin salliessa odotella kotona karanteenimaisissa oloissa ja hakeutua testiin parin vuorokauden kuluttua oireiden alkamisesta. 

Virka-aikana ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen: Kiireellinen hoito ja päivystys > Ajanvaraushaku.


Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117:

  • ma-to klo 16–22
  • pe 15–22
  • viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 8–22.

Ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista, ettet tartuta tai altista muita mahdolliselle tartunnalle.

Omaolo-palvelussa on kysely, jonka voit tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan. Kysely antaa ohjeet, kuinka kannattaa toimia.

Hengitystieinfektioiden itsehoito-ohjeita löytyy Terveyskylän verkkosivuilta.

Tarkemmat näytteenottokriteerit löytyy THL:n verkkosivuilta.

Neuvontapuhelimet

 

Kuopion kaupungin korona-palvelupuhelin on toistaiseksi suljettu. Mikäli epäilet koronavirustartuntaa tai mikäli tarvitset terveydenhuollosta tietoa koronavirukseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä oman alueesi hoitotiimiin.

Yli 70-vuotiaiden palveluohjauksen neuvontapuhelin 017 183 245 arkisin klo 9-15. Numerosta saa tietoa muun muassa asiointitilanteisiin.

Omaan ja perheen jaksamiseen ja psykososiaaliseen tukeen liittyvissä asioissa voi soittaa sosiaalipäivystyksen asiakasnumeroon 044 718 3930.

Kuopion Turvakoti palvelee lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevia asiakkaita ympäri vuorokauden 017 183 393.

Koronaviruksen valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

SPR:n auttavassa puhelimessa voi keskustella koronavirusepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset maanantaista perjantaihin kello 9-21 numerossa 0800 100 200.

Kuopion sosiaalipalveluissa on avattu poikkeusolojen ajaksi kuopiolaisille lapsiperheille ja nuorille sähköinen Tarvitsen apua -yhteydenottolomake: asiointi.kuopio.fi/elomake3/lomakkeet/3987/lomake.html

Pohjoissavolaiset.fi -järjestötietopalvelun korona-apu-osioon kootaan päivittyvää tietoa yhdistysten ja eri yhteisöjen tarjoamasta tukitoiminnasta koronavirusepidemiasta johtuvan poikkeustilan aikana: www.pohjoissavolaiset.fi/korona-apu

Koronavirus ja Kuopion kaupungin palvelut


Rajoitustoimien vaiheittainen purkaminen

 

 

Korona-neuvontapuhelimet, apua ja tukea jaksamiseen
 


Suljetut tai rajoitetut palvelut

 

Elinkeinoelämä ja yritykset


Terveyspalvelut


Koulu ja varhaiskasvatus

Hyvinvointi- ja kulttuuripalvelut

Kaupungin yleinen toiminta (vierailut ja vastaanotot)

 

Miten suojautua koronatartunnalta?



Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Yski ja aivasta oikein (jpg-tiedosto)
Käsienpesu (jpg-tiedosto)

Terve Kuopio -kioskin käsihygieniaohje:

 

Viranomaisten ohjeita ja yleistä tietoa koronaviruksesta

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja päivittää tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi: Ajankohtaista koronaviruksesta Covid- 19.

Valtioneuvosto ja hallituksen linjaukset: valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta.

Ulkoministeriön sivuilta löytyy tietoa muun muassa matkustamisesta ja Matkustustiedotteet.

Aluehallintoviraston (AVI) tekemät päätökset: www.avi.fi

Kuntaliiton sivuilta löytyy viranomaisten toimivaltuudet tartuntataudin torjunnassa sekä poikkeusolojen valmiuslaki.

Miten pärjäät kotona, jos et pääsisi kauppaan?


Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, joita olisi hyvä löytyä kotoa, jos kauppaan ei pääsisi. Lue lisää: Tietoa kotivarasta.

Vältä julkisia paikkoja. Pysyttele kotioloissa ja pidä fyysinen etäisyys toisiin. Näin hidastat koronaviruksen leviämistä ja suojelet riskiryhmiä.

 

Tarvitsen apua -lomake Tarvitsen apua -lomake

Tarvitsen apua -lomake on on matalan kynnyksen avunpyyntökanava lapsiperheille ja nuorille poikkeusolojen aikana.

Yhteydenottoon vastataan 1–5 arkipäivän kuluessa.

Yhteydenottolomake

KYSin tiedotteet KYSin tiedotteet

Ajantasainen tieto Pohjois-Savon koronavirustilanteesta KYSin verkkosivuilta