Päivitetty 8.9.2020

Tietoa koronaviruksesta

 

Koronavirustilanne on Kuopiossa tällä hetkellä rauhallinen. Jotta viruksen leviäminen ei kiihdy, on turvaväleistä ja käsihygieniasta edelleen huolehdittava.

Tälle verkkosivulle kootaan tietoa ja ohjeita koronavirukseen liittyen. Sivua päivitetään säännöllisesti, joten tarkistathan aina ajankohtaisimmat ohjeet.

Miten toimit, jos epäilet saaneesi tartunnan?


Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita ja tarvitset ajan näytteeseen

  • soita korona-palvelupuhelimeen 044 704 6700 arkisin ma-to klo 8-15, pe klo 8-14 ja la-su klo 8-12 (huom. valitsethan oikein suuntanumeron 044) tai
  • ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen:
    Kiireellinen hoito ja päivystys > Ajanvaraushaku

Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117 ma-to klo 16–22, pe 15–22, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 8–22.

Ks. kaupungin muut neuvontapuhelimet

Ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet koronatestiin ja hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista, ettet tartuta tai altista muita mahdolliselle tartunnalle.

  • Huom: Koronatestin vastauksen voi saada jo seuraavana päivänä, mutta tällä hetkellä vastaus voi kestää pidempään, koska koronatesteissä käyneiden määrän on lisääntynyt. Hoitaja ilmoittaa asiakkaalle tuloksen heti, kun testin vastaus on tullut.
  • Kaupungilla on kaksi koronatestauspistettä pääterveysaseman sisäpihalla. Lisäksi näytteitä otetaan terveysasemilla suojattuna erilaisin varotoimin.
  • Arkisin kello 13–20 ja viikonloppuisin kello 10–18 koronatestejä otetaan KYSin testauspisteessä. Kysin palvelee kaikkia Pohjois-Savon alueella olevia vain silloin, kun omalla terveysasemalla ei ole koronatestausta. Kysin pisteen testausaika varataan numerosta 044 711 3013. Puhelimessa asiakas saa ohjeellisen testausajan ja ohjeet testiin saapumiseen.
  • Käytä kasvomaskia näytteeseen mennessäsi ja sieltä poistuessasi.

Omaolo-palvelussa on kysely, jonka voit tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan. Kysely antaa ohjeet, kuinka kannattaa toimia.

Hengitystieinfektioiden itsehoito-ohjeita löytyy Terveyskylän verkkosivuilta.

Koronavilkkusovellus helpottaa tartuntaketjun katkaisemista


Maksuton koronavilkkusovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Kuopion kaupunki kannustaa kuntalaisiaan sovelluksen lataamiseen. Lue koronavilkkusovelluksesta THL:n sivuilta https://thl.fi/fi/-/koronavilkku-on-nyt-julkaistu-lataa-sovellus-puhelimeesi-. Tiedot koronavilkkusovelluksen lataamiseen ja käyttöön löytyvät https://koronavilkku.fi/ -sivulta.

Koronavirus ja Kuopion kaupungin palvelut
 

Miten suojautua koronatartunnalta?


Paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on ratkaisevassa roolissa tartuntojen ehkäisemisessä. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Yski ja aivasta oikein (jpg-tiedosto)
Käsienpesu (jpg-tiedosto)

Terve Kuopio -kioskin käsihygieniaohje:

Viranomaisten ohjeita ja yleistä tietoa koronaviruksesta


Valtioneuvoston, ministeriöiden ja avin tiedotteet:

Valtioneuvosto ja hallituksen linjaukset: valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta ja päivittää tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi: Ajankohtaista koronaviruksesta Covid- 19.

Ulkoministeriön sivuilta löytyy tietoa muun muassa matkustamisesta ja Matkustustiedotteet.

Aluehallintoviraston (AVI) tekemät päätökset: www.avi.fi

Kuntaliiton sivuilta löytyy viranomaisten toimivaltuudet tartuntataudin torjunnassa sekä poikkeusolojen valmiuslaki.

Tietoa koronaviruksesta eri kielillä


Kuopion kaupunki: Information about Coronavirus

Yleistä koronatietoa: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta eri kielillä (THL)

Saavutettavaa ja monikielistä koronavirustietoa: Saavutettavaa koronavirusviestintää (STM)

Miten pärjäät kotona, jos et pääsisi kauppaan?


Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita, joita olisi hyvä löytyä kotoa, jos kauppaan ei pääsisi. Lue lisää: Tietoa kotivarasta.

 

 

KYSin tiedotteet KYSin tiedotteet

Ajantasainen tieto Pohjois-Savon koronavirustilanteesta KYSin verkkosivuilta

Tarvitsen apua -lomake Tarvitsen apua -lomake

Tarvitsen apua -lomake on on matalan kynnyksen avunpyyntökanava lapsiperheille ja nuorille poikkeusolojen aikana.

Yhteydenottoon vastataan 1–5 arkipäivän kuluessa.

Yhteydenottolomake